Editie 05 | 2021


Voorwoord BIGtruck

Code 95, de klok tikt!

Voor veel chauffeurs was ooit het chauffeursdiploma het vakbekwaamheidsbewijs waarmee je, uiteraard in combinatie met een CE rijbewijs de weg op mocht. Dat veranderde op 10 september 2009 want toen kon je duur betaalde chauffeursdiploma de prullenbak in. Sinds die datum moet je namelijk de toevoeging ‘Code 95’ op je rijbewijs hebben. Die Code 95 is vijf jaar geldig en in die vijf jaar moet je 35 uur nascholing volgen. Dus wanneer je het goed plant: zeven uur per jaar, een werkdag, of een zaterdag.

Door jaarlijks een dag cursus te volgen blijf je mooi bij met je Code 95 en is er niks aan de hand maar door de Corona crisis werden veel cursussen afgelast. Gelukkig was er een vrijstelling, maar die is nu afgelopen. Het gevolg is dat er voor 10 september 2021 nog heel veel chauffeurs hun Code 95 uren bij elkaar moeten halen, want op die datum stopt de geldigheid van de Code 95 voor veel chauffeurs.

Voor die tijd moet je dus je uren bij elkaar sprokkelen én je rijbewijs vervangen. Door de grote achterstand bij het CBR is het zaak om dat tijdig te doen, want zonder de Code 95 mag je gewoon niet commercieel de weg op, ook al is je rijbewijs nog niet verlopen. Tijd voor actie dus! In deze BIGtruck kun je alles lezen over de mogelijkheden voor theorie- en praktijklessen die meetellen voor de Code 95. Voor theorielessen zijn er voldoende mogelijkheden maar vooral als je nog praktijkuren moet volgen, is het tijd om nu snel tot actie over te gaan. In deze editie van BIGtruck zie je enkele voorbeelden en lees je waar je nog onder andere nog terecht kunt.

Verder lees je in deze BIGtruck als eerste echt alles over de nieuwe generatie van DAF, met de nieuwe XF, de XG én de spectaculaire XG+!

Keep on Truckin'

Iep van der Meer