BIGtruck Opleidingen


Alarm: Je Code 95 verloopt!

Alle hens aan dek!

De Code 95 loopt voor veel beroepschauffeurs af op 10 september 2021 en dat betekent dat er actie ondernomen moet worden. Het merendeel van de chauffeurs heeft deze datum op zijn rijbewijs staan en door de lockdown is er een enorme achterstand ontstaan bij de opleidingen. Er was zelfs sprake van uitstel, maar daar is nu geen sprake meer van. Dit betekent dat je nu actie moet ondernemen om je rijvaardigheid te behouden.

De Code 95, oftewel de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs is een Europees fenomeen. Op de achterkant van je rijbewijs staat wanneer de vakbekwaamheid verloopt en die datum is leidend. Ook al is je rijbewijs op die datum nog niet verlopen, dan moet je toch een nieuwe aanvragen in verband met die Code 95. Voor heel veel chauffeurs is die datum 10 september aanstaande en dat betekent dat er nog heel wat cursussen gevolgd moeten worden. Zonder die Code 95 op je rijbewijs mag je namelijk niet professioneel met een vrachtwagen de weg op. Je groot rijbewijs is dan nog niet verlopen, maar daarmee mag je dan bijvoorbeeld alleen nog met een grote camper of met een oldtimer de weg op, bijvoorbeeld om naar een truckshow te rijden.

Theorie en praktijk

Voor de Code 95 moet je 35 uur nascholing volgen waarvan minstens 7 uur praktijkonderwijs. Dat betekent een proef ‘Het nieuwe Rijden’ of een andere praktijkdag. De overige 28 uur mogen bestaan uit theorie opleidingen zoals de cursus ‘Digitale Tachograaf’ of bijvoorbeeld een EHBO cursus. De opleidingsinstituten zoals Flexibel Opleidingen in Hoogeveen hebben een enorme hoeveelheid aan opleidingen waar je uit kunt kiezen voor dat theorie gedeelte.

In Hoogeveen kun je kiezen uit een groot aantal opleidingen die meetellen voor de Code 95. Wij spreken Mieke Prins en Yvonne Visser van Flexibel Opleidingen. Mieke Prins: ,,Veel chauffeurs hebben het er een beetje op aan laten komen, en dat snap ik ook wel. Een tijd lang konden de trainingen niet gegeven worden door de Corona crisis en was er uitstel. Je krijgt dan vanzelf iets van ‘ach, dat komt nog wel’ maar inmiddels is het echt tijd voor actie. Als we nu niet heel snel cursussen inplannen dan dreigen er straks chauffeurs niet meer inzetbaar te worden. Dat kan echt niet, want er is nu al krapte aan chauffeurs’’.

Deadline

Yvonne Visser is coördinator opleidingen bij Flexibel Opleidingen en zij beaamt de woorden van Mieke: ,,We zijn nu weer aan de slag in onze lokalen waar we tot 16 mensen tegelijk kunnen trainen, met inachtneming van de corona maatregelen. Dat betekent dat we 32 man per dag aan kunnen en die capaciteit zullen we hard nodig hebben om aan de vraag te voldoen. We gaan er tenminste van uit dat die vraag groot wordt, want de deadline van 10 september komt er snel aan voor heel veel chauffeurs’’ aldus Yvonne.

Medische verklaring?

Voor de goede orde, het verlengen van een rijbewijs in verband met de Code 95 terwijl het rijbewijs zelf nog geldig is kan zonder medische verklaring. Als je rijbewijs wél verlopen is voor die tijd dan moet je ook het keuring traject doorlopen om een nieuw rijbewijs te krijgen. Gezien de hoeveelheid chauffeurs die nog Code 95 punten moeten verzamelen is het de vraag of het CBR dat aan kan. Er is nu al een enorme druk ontstaan op die organisatie in verband met de achterstand door Corona. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Op die manier kun je mogelijk nieuwe achterstanden bij het CBR voor blijven, en keurig voor 10 september je punten op je nieuwe rijbewijs hebben bijgeschreven.

Flexibel Opleidingen geeft de volgende opleidingen die meetellen voor de Code 95:

  • Digitale Tachograaf en Arbeidstijdenbesluit
  • Geconditioneerd Vervoer (HACCP)
  • EHBO
  • Pluimveetransport
  • ADR
  • Lading zekeren
  • Preventie Transportcriminaliteit
  • Actualisering Kennis Vakbekwaamheid Chauffeur
  • Chauffeursdag
  • NIWO (om zelf transportondernemer te worden)

Iep van der Meer