BIGtruck Code 95 Special


Simulator voor praktijkuren Code 95

Voor de Code 95 moet je minstens één blok van zeven uur praktijkles volgen. Dat betekent meestal dat je een hele zaterdag onder de pannen bent, maar dat hoeft niet meer. Bij Dé Code 95 Specialist in Valkenswaard kun je namelijk na vooraf vier uur E-learning te hebben gevolgd in drie uur tijd met 2 personen je praktijkuren halen. Wij namen de proef op de som door Tim de Jong en Iep van der Meer op cursus te sturen in Valkenswaard.

Als journalist hebben we de Code 95 officieel niet nodig om met een testtruck te rijden, maar aangezien we ook ‘echte’ ritten doen, willen we beiden wel degelijk de uren, en daarmee onze vakbekwaamheid behouden. Dit betekent dat ook wij aan de bak moeten voor onze uren en daarvoor gingen we naar Valkenswaard.

Dé Code95 Specialist in Valkenswaard biedt namelijk veel opleidingen die passen in de verplichte nascholing van beroepschauffeurs in het kader van de Code 95. Het bedrijf leidt daarnaast hef- en reachtruck chauffeurs en transportbegeleiders op. Voor wat betreft de Code 95 biedt het bedrijf de Code 95 basiskwalificatie aan voor nieuwe chauffeurs. Met deze kwalificatie op zak kan het traject voor het behalen van het C rijbewijs gestart worden bij iedere rijschool in Nederland.

Chauffeurs die al in het bezit zijn van de Code 95 moeten iedere vijf jaar 35 uur nascholing volgen. Dat betekent dat je jaarlijks één cursus doet om bij te blijven. Voor chauffeurs die nog een ontbrekend aantal uren in te halen hebben, is er binnen vijf werkdagen een oplossing voorhanden en dat is mooi aangezien de datum van 10 september voor veel chauffeurs dichtbij komt.

E-learning

Voor zowel de theorie uren als de praktijkuren biedt Dé Code95 Specialist onder meer E-learning aan waarmee een deel van de uren nascholing thuis of onderweg gevolgd kunnen worden. Dat betekent dat de chauffeur minder lang fysiek in het klaslokaal aanwezig hoeft te zijn voor de opleiding. Helemaal nieuw en uniek in Nederland is dat het sinds kort ook mogelijk is om de praktijkuren binnen de Code 95 te behalen in 3 uur tijd met 2 personen tegelijk, in een goedgekeurde Truck Simulator. Hiermee kunnen de verplichte 7 praktijkuren voor de Code 95 snel en efficiënt gehaald worden. Je kunt dan namelijk volstaan met vier uur E-learning en drie uur in de Truck Simulator in Valkenswaard. Het enorme voordeel daarvan is dat chauffeurs in het kader van de nascholing niet meer met een echte truck de weg op hoeven. Door deze rijtraining in een simulator te doen, wordt er veel efficiënter gewerkt. Tevens scheelt het onnodige rijbewegingen wat beter is voor het milieu.

Truck Simulator

Nadat we onze online cursus keurig en met goed resultaat hebben afgesloten met een toets melden we ons in Valkenswaard. Hier staat de simulator opgesteld in een lokaal. Het apparaat ziet er indrukwekkend uit en vanuit de chauffeursstoel zie je de wereld op drie grote schermen. Twee losse beeldschermen geven het beeld van de spiegels weer. De eerste meters zijn wat onwennig, maar al snel heeft de instructeur ons overtuigd van de enorme voordelen. Je kunt zelfs allerlei voertuigen instellen, maar ook situaties, weersomstandigheden en zelfs de beladingsgraad. Het mooie is dat het hele apparaat meebeweegt met wat de truck doet. Daardoor krijg je het gevoel dat je echt onderweg bent. Nou ja, bijna dan. Alle functies van een echte truck worden nagebootst en zo kunnen we onder meer het verbruik en allerlei andere data checken tijdens onze ritten. Verder is het leuk dat je allemaal dingen kunt laten gebeuren die je in het echt niet mee wilt maken. Een klapband op de vooras bijvoorbeeld.

Milieuvriendelijk

Bryan Aarts vertelt: “De inzet van deze Truck Simulator scheelt heel veel nodeloze ritten. Wij hebben een capaciteit waarvoor anders vier vrachtwagens nodig zouden zijn. Met de Truck Simulator besparen we op deze manier zo’n 25.000 liter brandstof per jaar en natuurlijk ook de uitstoot die daar uit voortkomt. Verder voorkomen we met de simulator overlast op de weg doordat we niet de openbare weg op hoeven te gaan’’.

Efficiënt

Doordat je thuis of onderweg de E-learning kunt volgen, hoef je nog maar drie uurtjes ‘de klas in’ en dat is reuze efficiënt. Daar komt bij dat je die drie uren kunt delen met een collega. Door samen die drie uur te volgen heb je dan dus beiden een praktijkdag voor de Code 95 uren in de pocket. Dé Code95 Specialist biedt zelfs aan om chauffeurs op te pikken bij chauffeurscafé’s in de omgeving. Bij Truckstop 8 in Eindhoven bijvoorbeeld, of bij Nobis in Asten. Dat betekent dat je na de schnitzel opgehaald wordt met een busje om vervolgens 3 uur training in de simulator te volgen. Van te voren moet je dan wel de vier uur E-learning gevolgd hebben, maar het enorme voordeel is dat je dan niet een hele zaterdag kwijt bent.

Bal gehakt

Dé Code95 Specialist is er trots op dat ze er voor kunnen zorgen dat je bijzonder snel je benodigde uren bij elkaar hebt. Niet alleen voor de Code 95, maar ook voor je ADR papieren. Voor ons was het een leerzame ervaring en hoewel Valkenswaard niet voor iedereen om de hoek ligt was het toch beslist de moeite waard om het op deze manier te doen. Een bijkomend voordeel is de Truckersbal die geserveerd wordt in Valkenswaard. Geloof ons, met een broodje er bij is dat een volledige maaltijd!

Iep van der Meer – Tim de Jong