BIGtruck Vintage


FTF: Gigantisch, wat een truck!

Alleen ouderen onder ons kunnen zich het merk FTF herinneren. De Nederlandse trucks met een Amerikaanse aandrijflijn zijn nu echt zeldzaam geworden. BIGtruck trof de een van de laatste FTF’s, misschien wel de laatste, in het Twentse land, niet ver van de Duitse grens.

Die FTF is in bezit van Wim Yland, een bekende naam in het Twentse transportwezen. Hij runt een klein bedrijf in Ootmarsum, waar elke dag wat te doen is. De FTF is net als een DAF 95 uit 1992 en een Renault Magnum uit 2003 met pensioen. Wim Yland rijdt dagelijks met een Renault T, die al eens tot mooiste Renault van Nederland werd uitgeroepen. Ook de FTF is een prachtexemplaar, uitgerust met de Detroit Diesel V6 turbo. Dergelijke motoren werken volgens het tweetakt-principe en dat geeft een bijzonder mooi, beetje huiveringwekkend geluid. De cabine heeft dezelfde kleuren als de Renault waar Yland mee rijdt, en dat staat ‘m verre van verkeerd!

FTF: van 1966 tot 1995

De Floor Truck Fabriek heeft net geen 30 jaar bestaan en bouwde in die tijd 650 trucks. Het ging om handwerk met als doelgroep het exceptioneel vervoer. De gebroeders Floor staan ook nu nog bekend om hun degelijke opleggers, het trailermerk is in handen van Pacton. Destijds werd besloten om een eigen zwaar transport trekker te bouwen. Voor die tijd assembleerde Floor trucks van Mack. Onderdelen werden onder andere in de VS ingekocht, zoals ook de aandrijflijn van de truck van Wim Yland. De cabine in dit verhaal is een ontwerp van het Britse Motor Panels, een bedrijf dat ook cabines verkocht aan de vele kleine Britse truckmerken uit het midden van de vorige eeuw. In de jaren 90 werd de concurrentie FTF te veel en keerde men weer terug naar de degelijke opleggers.

Tim de Jong


Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!