BIGtruck Trucknieuws


DAF is Truck of the Year 2022

Tijdens Solutrans in het Franse Lyon is de nieuwe generatie van DAF uitgeroepen tot Truck of the Year 2022. Volgens de jury is de nieuwe generatie van DAF de nieuwe norm op het gebied van efficiency, veiligheid en chauffeurscomfort. BIGtruck mag dan niet in de jury zitten, we zijn het wel volledig eens met deze keuze. Overigens won DAF nog een prijs, namelijk de ‘Innovation Award’ voor de XF Innovation truck met zijn waterstof verbrandingsmotor. Kortom, feest in Lyon en in Eindhoven!

De International Truck of the Year jury bestaat uit een internationaal gezelschap van vakjournalisten. In dit selecte gezelschap vertegenwoordigt Arjan Velthoven de Nederlandse vakpers. Om mee te doen moet een truck in het jaar voorafgaand aan de titel geïntroduceerd zijn. Verder moeten alle juryleden er mee gereden hebben om een goed oordeel te kunnen vellen. Deelnemers waren dit jaar de Iveco T-Way, de MAN TGS, de Mercedes eActros 2e generatie, de Renault Trucks T Evolution, de Volvo FM en FMX serie en dus de DAF XF, XG en XG+ modellen.

150 punten

De trucks worden op een groot aantal punten beoordeeld door de jury en na het optellen van de stemmen eindigde de nieuwe generatie van DAF met 150 punten op een riante voorsprong. De jury erkent daarmee het belang van de nieuwe generatie op het gebied van efficiency, veiligheid en chauffeurscomfort. DAF is de eerste truckproducent die gebruik maakt van de ruimte die de EU biedt voor gestroomlijnde en veiliger trucks. Het mooie daarvan is dat DAF deze nieuwe wetgeving heeft aangegrepen om ook de ruimte in de cabine fors te vergroten. De nieuwe XG+ is dan ook een cabine die zijn weerga niet kent op de Europese truckmarkt. Voor alle nieuwe DAF trucks geldt verder dat het zicht optimaal is door de diep uitgesneden ruiten.

De 6e voor DAF

Voor DAF is het de zesde keer dat de Truck of the Year trofee meer mocht naar Eindhoven. In 1988 werd de DAF 95 winnaar, in 1998 de XF95 en in 2002 viel de LF serie in de prijzen. Vervolgens won de XF105 in 2007 en de vorige generatie van de XF en CF werd in 2018 uitgeroepen tot Truck of the Year. De prijzenkast in de entreehal moet dan ook even heringericht worden, want daarbij komt dus ook de trofee van de Innovation Award.

Iep van der Meer


Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!