BIGtruck Showtruck


Joshua Tree Stebo

Stebo transport is een klein transportbedrijf dat zich met name focust op het vervoer van zeecontainers. Het bedrijf telt sinds kort vier eigen trucks, en een huurtrekker. De liefde voor het merk DAF is duidelijk zichtbaar, want andere merken zijn er niet te vinden in het huidige wagenpark. Twee van de eigen trucks zijn welbekende verschijningen op ‘s heeren wegen, vanwege de felle mintgroene kleur op de trucks, maar één DAF is wit gebleven, en die rijdt in het stukgoed. Onlangs is er een derde truck bijgekomen in de bekende kleuren.

De nieuwste aanwinst van de firma is de trots van zoon Joshua. Alvorens hij binnen het bedrijf kwam rijden, heeft hij eerst vier jaar bij Jan Eskes transport gereden in de zeecontainers, dus wist al aardig het gaan en staan in de blikken dozen. De keuze viel op een XF530 met voorloper en Spacecab-cabine, met een wielbasis van 4,15m. De keuze voor de langere wielbasis is genomen voor het rijcomfort. De order van de truck is in oktober vorig jaar geplaatst, en in week 10 werd deze afgeleverd door DAF-dealer Verspui. Bij deze dealer werden voorbereidingen getroffen voor de opbouw, door met name bedrading aan te leggen voor de komende extra's

Mintgroen

Het geheel werd bij de firma Dubbeldam in Schelluinen in de welbekende bedrijfskleuren gespoten. De basis is de opvallende mintgroene kleur, waarbij delen van de grill, raamomlijstingen, en spiegels met strak wit als mooi contrast dienen. Ook over de zijkanten van de kisten, instapbak, rondom de mistlampen, en een deel van de achterbumper werd een witte streep gemaakt, en diverse lijnen rondom de wielkasten en bullbar werden voorzien van een dunne witte bies. Deze DAF is toch net even anders dan de andere twee, omdat er minder zwarte accenten zijn geplaatst. Dat vond Joshua mooier en zorgt ervoor dat hij goed opvalt tegenover de andere trucks. Ook de velgen en wielnaven werden in kleur gezet.

Om de auto extra bijzonder te maken, werd Renske Vogel ingeschakeld. Renske liet haar airbrush-skills los op de al stoere DAF. Als thema werd gekozen voor de Ierse band U2. Vader Ronald is groot fan van de band, en Joshua is er daarom ook geheel mee opgegroeid, en deelt dezelfde mening. Het is zelfs zo, dat Joshua genoemd is is naar een van de succesvolle albums van U2, Joshua Tree om exact te zijn. Daarom zijn alle airbrush afbeeldingen ook van dat specifieke album! Op de vlakke cabineplaat staat groot een afbeelding van de hele band, zoals ook te zien is op het echte album. Op de deurpanelen naast de instap zijn zowel aan de bestuurder alsmede de bijrijderskant nog wat afbeeldingen gespoten van live optredens. Het kenteken achterop de cabine is met airbrush in sierlijke stijl aangebracht. Ook zoals eerder genoemd is de tekst ''running to stand still” leesbaar in de spatlap achterop, wat verwijst naar een van de onder ouderen bekende nummers op het album, en soms ook prima bij het werk past.

Het interieur werd uiteraard niet overgeslagen. Dit werd ook door Kentie onder handen genomen. Joshua wilde ook daar iets opvallends van maken. Het is een combinatie geworden van strak wit kunstleer, afgewisseld met met blauw Deens pluche. De stoelen zijn bekleed met echt leer in combinatie met het pluche. Diverse plastic trimdelen van het interieur, evenals schakelaars en knoppen zijn met hydrodip in een blauwe marmerlook gedipt, en in hoogglans afgewerkt. Het dashboard, de raamstijlen, kastjes en dergelijke zijn geheel wit gespoten. In de achterwand zien we een verlicht logo van de firma, en boven het bed zit een extra kanstenwand gebouwd. Het middelste kastje is een vitrine, waarin ook twee van de eerder uitgebrachte schaalmodellen van de mintgroene DAF's staan te pronken. Het audiosysteem kreeg ook een upgrade, en de deurpanelen zijn aangepast om daar echt speakers in kwijt te kunnen. Ook zijn er extra speakers te vinden in de hoeken van de achterwand bij het bed. Tot slot maakt een klassiek vierspaaks DAF-stuurwiel het interieur compleet. Niet te vergeten, ook de kist in de opbouw buiten aan de bestuurderskant is met blauw pluche bekleed!

Al met al is het in diverse opzichten een zeer unieke en opvallende truck geworden, die zeker gezien mag worden! We wensen Joshua veel rijplezier en veilige kilometers toe, dat zal ongetwijfeld gaan lukken!

William Siben