BIGtruck Showtruck


Iceman by Ristimaa Customs

Juha Ristimaa hoort al jaren bij het rijtje van Europa's topnamen waar het gaat om het bouwen van indrukwekkende showtrucks. De creaties van Ristimaa Customs gooien al jaren hoge ogen op truckshows door heel Europa. Ook het nieuwste project, genaamd ‘Iceman’ lijkt weer een regelrechte prijzenmagneet!

Voor het nieuwste project namen de Finnen eens lekker de tijd. Door Corona waren er vorig jaar geen shows, en dat gaf het team extra tijd om deze keer wel heel bijzonder uit te pakken. Eind 2019 werd er al begonnen met het project, op basis van een Scania 650S sleepas-trekker. Niet minder dan 2500 uren gingen er in zitten voordat de truck eruit zag zoals je nu op de foto’s kunt zien, en daarmee is het project nog niet eens af. Er komt namelijk ook nog een speciale trailer achter waarop het thema wordt doorgevoerd.

Carbonlook

Perttu is verantwoordelijk voor het ontwerp van de truck, maar hij had ook de verantwoordelijkheid voor het plannen van de andere aanpassingen. Na de eerste concepttekeningen ging hij voortvarend aan het werk met het design in het race thema. Dat gaat verder dan het spuitwerk, want er zijn ook een aantal aerodynamische wijzigingen doorgevoerd om de truck een sneller uiterlijk te geven. En, heel bijzonder, deze keer werd er geen glanzend RVS of verchroomd staal toegepast, maar werd alles in carbonlook uitgevoerd. Geheel passend bij het thema dus, want Formule-1 wagens hangen van carbon aan elkaar. De lijnen van de truck zijn geïnspireerd op beroemde sportwagens van Lamborghini, de Shelby Mustang en Ferrari’s concept car. Het ontwerp werd ook in het interieur doorgevoerd. Uiteraard zijn de toegepaste onderdelen afkomstig van Custom Parts van Härmä Finland. Perttu nam de concepttekeningen mee en ontmoette Juha Sillanpää en Veijo Rintala bij Custom Parts samen met Juha Ristimaa. Daar werd het ontwerp door dit Fins dreamteam omgezet in echte plannen.

Het eerste onderdeel was de bullbar, en dat was een uitdaging op zich. Het was niet makkelijk om alle onderdelen zodanig te ontwerpen met de verschillende materialen. Er is namelijk aluminium, roestvrijstaal én koolstofvezel in verwerkt en die materialen zijn grotendeels met de hand verwerkt. Tegelijkertijd ging Juha Ristimaa shoppen bij zijn eigen lakwinkel, Ristimaa Customs. Dit bedrijf past samen met Veli Laitila ook interieurs aan. Ook in het interieur werd carbon toegepast.

Online inspiratie

Voor het spuitwerk deed Perttu vooral online inspiratie op. ,,Ik googelde naar alles wat ik over Kimi Räikkönen kon vinden en dat inspireerde me voor het design. Veel invloeden komen uit het ontwerp van de helmen die Kimi droeg in zijn carrière. De hoofdkleur van de truck is Candy Red en het knappe is dat het een strakke truck is om te zien. Maar pas als je beter kijkt, zie je hoe rijk het spuitwerk is uitgevoerd met heel veel details. Met name het afbeelden van de portretten heeft maanden geduurd. Het resultaat is ronduit fantastisch! De truck was het eerst te zien tijdens de Power Truck Show in Ala-Härmä op 13 en 14 augustus. Na deze show wordt er verder gewerkt aan de oplegger en naar verwachting zullen we de hele combinatie volgend jaar in alle glorie kunnen bewonderen.

Iep van der meer - Tim de Jong - Perttu Papunen