BIGtruck Showtruck


Tobias doet het weer!

Tobias Oscarsson viel op de BIGtruck Trophy al op met zijn rood-blauwe Volvo. Inmiddels is de vloot uitgebreid met een soortgelijke showtruck, maar nu van dat andere Zweedse merk!

De Zweeds Tobias Oscarsson (43) is chauffeur in hart en nieren. Voordat hij in Göteborg ging wonen, groeide hij op in het zuidelijker gelegen Örkelljunga, en in zijn jonge tienerjaren was hij al geregeld trucks aan het verplaatsen op het terrein van een lokaal bevriend transportbedrijf. Ook ging hij voor zolang als hij zich kan herinneren mee met zijn vader op ritten door het land. Nadat zijn broer zijn rijbewijzen had gehaald, ging Tobias vaak met hem mee. Vader Oscarsson heeft zijn hele carriere lang voor ASG gereden. Helaas is hij niet meer onder ons sinds begin dit jaar, zegt hij spijtig. Maar het was dus al overduidelijk dat Tobias ook achter het stuur zou gaan kruipen. Toen hij in 1996 zijn rijbewijzen had behaald, ging hij aan de de slag bij Mohlins Akeri in Örkelljunga.

Complete opbouw

Voor de custom-opbouw ging de Scania naar Rönnäng Rep och Svets. De standaard zonneklep werd vervangen door een verlengd exemplaar, waarboven een lichtbak met twee Michelin poppen kwam. de koplampen kregen een setje booskijkekers met knipperlicht uitsparing. Op het dak kwamen vier lange luchthoorns, die doorlopen tot onder de dakspoiler. Het chassis werd geheel dichtgebouwd met rvs zijbeplating met lampenlatten, waarin er aan de rechterzijde ook een ingebouwde kist zit. Ook de strings tussen de assen, en de Deense stijl achterbumper zijn van rvs. Het geheel werd afgedekt met aluminium traanplaat. De Scania is af fabriek besteld met staande uitlaat in plaats van een uitlaat aan de zijkant, en dus is de traanplaat netjes verhoogd om het uit het chassis komende deel netjes te verbergen. Achter de korte zijfenders werden een set dubbele staande uitlaten werden gemonteerd, ondersteund door dicht slangenrek. Achterop de slaapcabine kwam nog een custom paneel voor wat extra verlichting. Tot slot kwamen er achter elke as Scania spatlappen.

Nadat de opbouw klaar was, ging de nieuwe truck naar Autolacken iMark AB in Tostared, waar het geheel werd gespoten. De kleurstelling werd dezelfde als de Volvo, met als basis blauw met rood, afgewisseld door zwart over de gehele traanplaat, spatborden, rondom de ramen, en spiegels. Diverse witte striping en biezen werd gebruikt om het geheel van elkaar te scheiden, en ook de grille kreeg zwarte en witte accenten. Ook alle tekst werd gespoten, en de zijkist in de rechter zijkant werd van binnen mooi meegespoten, alle lijnen lopen vloeiend in elkaar over, zowel aan de buitenkant, als wanneer je de deuren en dergelijke opent. Alles is zo gespoten, dat je geen enkele overgang voelt naar de striping. Topkwaliteit, zegt Tobias. Ook de velgen en naven zijn niet overgeslagen, zelfls niet de binnenkant van de luchthoorns.

Alle extra verlichting komt van Strands Lighting Division vandaan, en werd gemonteerd door Peab Transport and Machine. Alles bestaat uit LED-verlichting. Rode zwaailampen in de dakspoiler, zes verstralers boven de lichtbak, vierkante LED-lampen in de achterbumper en in het paneel op de achterzijde van de cabine en in het slangenrek, lengtemarkering over de gehele lengte, een LED-lichtbar onder de achterbumper, ronde breedtelampen, die ook terug te vinden zijn bovenop de dakspoiler, en diverse werklampen maakt het geheel compleet. Alle lengtemarkering zijn van één type lamp, evenals de breedtelampjes en verlichting aan de achterzijde, om alles een mooie eenheid te geven. Ook zit er diverse verlichting weggewerkt in de grill, en onder de truck. Dit zijn met name rode en blauwe flitsers voor de show, waardoor de truck in het donker lekker opvalt op elke show.

Bruin en zandkleur

Tot slot werd het gehele interieur aangepakt. Dat is als enige buiten Zweden gedaan, door Karl Johan Buur. Het dashboard en de deurpanelen werden in een lichte zandkleur gespoten, en diverse schakelaars, het stuurwiel, sierlijstjes, etc, in metallic bruin. De kastenwand boven de voorruit werd omgebouwd tot een vlak paneel, en boven het bed werd ook een kastenwand gebouwd. Het hele interieur is opnieuw bekleed in warm en smaakvol bruin met lichte zandkleur leder. Het audiosysteem kreeg een upgrade met diverse speakers, en in de achterwand siert een verlicht Scania Vabis logo. Ook alle kastdeurtjes kregen rode LED-verlichting, evenals de de speakers en deurpanelen. Achter de bestuurdersstoel is een TV tegen de wand geplaatst, en op het tafeltje van het dashboard een koffiezetapparaat. Voor deze elektronica werden ook nog lederen hoezen gemaakt, zodat alles mooi is weggewerkt op truckshows.

Al met al heeft de gehele periode van alle opbouw anderhalf jaar geduurd vanwege Covid 19, en heeft de Scania grofweg vijf maanden doorgebracht bij elke firma. Maar het resultaat is er niet minder om geworden, met veel aandacht voor detail. Het is een rasechte showtruck, die op de Europese wegen beslist zal opvallen. Op de Nordic Trophy ging Tobias met diverse prijzen naar huis. Eerste prijs losse trekker, tweede prijs interieur, en tweede prijs spuitwerk. De foto’s laten zien waarom!

William Siben


Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!