BIGtruck Reportage


Na 1,3 miljoen kilometers slaat Stefan Geerts een MAN-generatie over!

Stefan Geerts Transport uit Den Bosch heeft na ruim 1,3 miljoen kilometer een MAN TGA trekker vervangen door de nieuwste generatie van het Duitse truckmerk. De nieuwe TGX 18.430 TGX is in de zwarte huisstijl van klant Verachtert.nl gespoten. Voor chauffeur André Janssen betekent de nieuwe MAN TGX dat hij een complete generatie van de MAN TGX overslaat. Zijn vorige MAN was namelijk nog van de allereerste generatie, en die truck had inmiddels 1,3 miljoen kilometer op de klok.

,,Wij rijden hoofdzakelijk binnenland en we doen lang met een auto’’ aldus Stefan Geerts. ,,Om die reden hebben we een complete generatie overgeslagen, en toen ik hoorde dat dit nieuw model er aan kwam heb ik zelfs even gewacht met investeren. De vorige MAN heeft dus zelfs nog wat langer doorgereden dan normaal bij ons, maar zonder enig probleem.’’ Voor Geerts was het wachten op het nieuwe model de moeite waard, juist omdat hij er zo lang mee door rijdt. ,,De vorige trekker was nog net van het eerste model en vlak daarna kwam toen de facelift. Je rijdt dan meteen tien jaar met een ouder model en dat wilde ik deze keer voorkomen’’. Daar is Stefan goed in geslaagd, want met het nieuwe model heeft hij bijna een primeur in huis. Er zijn al heel wat nieuwe MAN TGX trucks verkocht, maar je ziet ze nog niet dagelijks rijden.

“Door de opbouw in eigen huis konden we snel aan de gang met deze nieuwe auto. De complete opbouw was in twee weken klaar.”

Lange wielbasis

Chauffeur André Janssen rijdt vast voor Verachtert.nl, een bedrijf dat ‘work tools’ maakt voor graafmachines. André: ,,Verachtert maakt en onderhoudt allerlei grijpers, graafbakken, sloopscharen en andere hulpstukken voor hydraulische graafmachines. Ik rij dagelijks met die hulpstukken door Nederland en België voor de aan- en afvoer. Om die reden heb ik een open oplegger en een autolaadkraan achter de cabine waarmee ik zelf kan laden en lossen’’. Om de autolaadkraan op te kunnen bouwen koos Stefan Geerts voor een 390 cm lange wielbasis. Geerts: ,,Ik had die kraan nog staan en die heb ik zelf opgebouwd. Het is een 22 ton/meter kraan en die volstaat voor dit werk. Door de opbouw in eigen huis konden we snel aan de gang met deze nieuwe auto. De complete opbouw was in twee weken klaar’’.

Geavanceerde systemen

De MAN TGX is voorzien van de ruime GM slaapcabine met hoog dak. De truck is voorzien van alle moderne elektronica, waaronder de MAN SmartSelect bediening voor de multimedia systemen aan boord. Verder is de truck uitgerust met het geavanceerde ACC -systeem met Stop and Go, en uiteraard met alle veiligheidsvoorzieningen. Voor chauffeur André was dat even wennen: ,,Ik rij er nu drie weken mee en voor mij was het een revolutie. Alleen al de automaat is een enorme vooruitgang, en dat geldt ook voor de rust in de cabine. Verder zijn er al die mooie, geavanceerde systemen waarmee ik nog veiliger en zuiniger kan rijden dan met de vorige MAN’’.

Divers wagenpark

Stefan Geerts heeft een wagenpark met 12 trekkende eenheden in de meest uiteenlopende uitvoeringen. ,,Wij doen veel hijswerk met autolaadkranen, maar ik heb ook 6x6 kippers met een knijper, we doen glasinzameling en we hebben drie dichte combi’s waarmee we linnengoed voor een wasserij rijden. Verder rijden we dus vast met één auto vast voor Verachtert BV’’. Een bijzonder divers wagenpark dus waarin meerdere merken vertegenwoordigd zijn. ,,Dit is de tweede MAN in onze vloot en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben,’’ aldus Stefan Geerts. De nieuwe MAN 18.430 TGX GM werd geleverd door Thieu van Dorst Bedrijfswagens, vestiging Den Bosch.

Iep van der Meer