BIGTRUCK ROADTEST
MAN TGX D30 POWERLION
Met de nieuwe PowerLion met de D30 motor en zijn overdrive versnellingsbak vernieuwt MAN de belangrijkste trucks in het programma, namelijk de TGX en TGS 4x2 trekkers. De PowerLion aandrijflijn is helemaal nieuw voor MAN, maar toch is het voor ons geen onbekende. Dit is namelijk dezelfde aandrijflijn als in een beroemd Zweeds merk, eveneens onderdeel van Traton. Wij zetten de truck in op onze testroute om te ondervinden wat dit betekent voor de MAN TGX.
Samenwerking lijkt de enige manier voor de truck industrie om te overleven. De ontwikkelingskosten zijn dermate hoog dat je het alleen niet redt. Door de nieuwe ‘Traton’ 13 liter motor op alle markten in te zetten voor alle truckmerken binnen de groep ontstaat er een schaalvoordeel, dat is helder. Het is niks anders dan wat we bijvoorbeeld bij Volvo zien. Die zetten de D13 motor ook in voor verschillende merken over de hele wereld. Ook Traton volgt dit pad, door de nieuwe aandrijflijn in te zetten bij Scania, International en nu dus ook bij MAN.
De moderne 13-liter motor met zijn bovenliggende nokkenassen vervangt de D15 en D26 in de MAN TGS en TGX. Tenminste, dat is uiteindelijk de bedoeling. In eerste instantie is de nieuwe D30 exclusief voorbehouden aan de 4x2 trekker configuraties. MAN produceert het blok overigens zelf in een nieuwe motorenfabriek in Neurenberg. Waarschijnlijk zal deze krachtbron op termijn ook in andere modellen opduiken als de productie volledig loopt, maar dat is nog toekomstmuziek.
AFGEDEKT
Wij waren als één van de eersten in de gelegenheid met de MAN TGX D30 PowerLion op pad te gaan. De trekker, gespoten in een bijzondere kleur bruin, is voorzien van de GM-cabine. Dat is zeg maar de één na hoogste uitvoering. Toch is de GM-cabine ruim genoeg voor een week van huis, zeker als je alleen rijdt. Er zijn geen kastjes tegen de achterwand maar het bovenbed dient over het algemeen ook als opbergvak. Verder is er plek genoeg aan boord, met kasten boven de voorruit, een mooie schuiflade naast de koelkast en overal aflegvakjes. Verder is er ook in de GM-cabine stahoogte, waardoor je aan- of uitkleden geen probleem is. Maar genoeg over de cabine, want die kennen we al een tijdje. Laten we eens onder de cabine kijken. Helaas blijkt dat de motor volledig ingekapseld is onder geluiddempende beplating. MAN heeft extra zijn best gedaan om geluiden van buiten weg te houden bij de chauffeur. Niet alleen is de motor afgedekt met isolatie: ook de ruiten zijn van een extra isolerende laag voorzien. Rijgeluiden en windgeruis waren een veelgehoorde klacht van chauffeurs over de TGX, dus het is goed dat MAN dit probleem aanpakt.
ZUINIGER
Helaas voor MAN was het niet eenvoudig om de oude motor te vervangen door de D30. Omdat er met name voorin het chassis meer ruimte nodig was voor de koeling moest het chassis worden aangepast. Waarschijnlijk is dat ook meteen de reden waarom de PowerLion niet direct op alle varianten van de TGS en TGX te verkrijgen is. De D30 is gekoppeld aan de TipMatic 14. Deze nieuwe versnellingsbak is iets lichter dan de uitgaande TipMatic 12 en is geoptimaliseerd voor maximale brandstofbesparing. Zo is er een slim systeem dat ervoor zorgt dat de olie zo min mogelijk inwendige weerstand veroorzaakt. De 14-bak is een overdrive-bak, maar op het display zie je alleen een ‘D’ staan van Drive. Verder is ook de achteras nieuw, met een snelle 1:2,31 overbrenging. Alles bij elkaar vormt dit de volledig op brandstofverbruik geoptimaliseerde PowerLion aandrijflijn.
Volgens MAN levert de D30 PowerLion een besparing van 3,7 procent op. Of dit echt zo is, kunnen we niet bevestigen omdat we niet een gelijke TGX met GM-cabine met D26 hebben getest. Op onze testroute naar de Ardennen noteerden wij met een combinatie van bijna 40 ton een gemiddeld verbruik van 1 op 4,13 op het vlakke snelweg traject. Dit is een erg nette score. Op de berg trajecten en op drukke binnendoorwegen steeg het verbruik naar gemiddeld 1 op 3,13. Opvallend genoeg scoorde de MAN met name op het zwaardere traject in de Ardennen beter dan de concurrentie.



VIERKANTE CABINE
Op het vlakke deel van de testroute noteerden we dus 22,9 liter op honderd kilometer. Dat is een keurige 1 op 4,13 kilometer, maar daar moet nog meer in zitten. MAN heeft namelijk nog niet een stroomlijn geoptimaliseerde cabine geïntroduceerd. De MAN TGX cabine is vrij breed en vierkant en met zo’n stroomlijn neus volgens de nieuwste Europese regels zou nog heel wat te winnen zijn, maar dat is toekomstmuziek. Maar wellicht zit er zelfs een compleet nieuwe cabine aan te komen, want de huidige, ooit als TGA geïntroduceerde cabine is inmiddels al 25 jaar op de markt. Het nieuwste model lijkt daar totaal niet meer op en die leeftijd zie je er beslist niet aan af. Sterker nog, in zijn nieuwste uitvoering is de TGX in toenemende mate populair bij eigen rijders en liefhebbers.
BETERE AERODYNAMICA
Hoewel het front ongewijzigd is heeft MAN wel degelijk gewerkt aan de aerodynamica van de TGX. Zo is de trekker voorzien van nieuw ontworpen sideskirts. Ook is de ruimte onder de voorbumper glad gemaakt voor een betere luchtstroom onder de cabine door. Rubberen afdichtingen en flappen zoals bij andere merken zien we niet op de truck. Dit alles kun je op twee manieren interpreteren. Enerzijds betekent het dat de MAN niet zo zuinig is als hij kan zijn. Echter, een nieuwe cabine is er niet zomaar en over een paar jaar komen er nieuwe Europese regels aan waardoor alles op de schop gaat. Anderzijds laat de MAN TGX iets indrukwekkends zien: zelfs met deze cabine kan deze trekker zich meten met de concurrentie. Dit moet betekenen dat de aandrijflijn op zichzelf erg zuinig is.


SOEPEL
De nieuwe D30 komt in vermogens tussen 380 en 560 pk. Wij reden met de 18.520. Deze had geen moeite met de beladen trailer. Soepel schakelde de nieuwe bak door de versnellingen. Opvallend genoeg geeft het digitale dashboard dus geen informatie over de gekozen versnelling. De chauffeur moet dus vertrouwen op de keuzes van de automatische versnellingsbak. Tijdens onze rijtest was er echter geen moment dat deze een verkeerde versnelling selecteerde. Nieuw is de kruipfunctie, waarbij de MAN langzaam vooruit rolt als de rem losgelaten wordt.
Het nieuwe digitale dashboard van de MAN TGX geeft veel informatie. Veel hiervan is te selecteren door de chauffeur. Voor in de nacht is er zelfs een rustige modus, waarbij enkel de meest noodzakelijke informatie getoond wordt. De twee schermen zijn goed leesbaar. Bijzonder is de bediening van het scherm, dat middels een draaiknop met polssteun gebeurt. Hierdoor blijft het scherm vrij van vette vingerafdrukken en is het scherm ook tijdens het rijden makkelijk te bedienen.
EENVOUDIGE BEDIENING
De MAN TGX is voorzien van een groot, dik stuur, dat lekker in de hand ligt. Het geeft een robuust gevoel en ook het dashboard is precies wat je verwacht in een truck. Het is een indrukwekkende cockpit, met veel schakelaars in combinatie met moderne schermen. Dit is wat veel chauffeurs graag hebben. Ook op het stuur zitten duidelijke knoppen voor handige functies. Zo is de boven- en ondergrens van de variabele snelheid heel makkelijk in te stellen, ook in de Eco stand. Iets waar andere merken nog iets van kunnen leren.
Het instellen van de adaptive cruise control is al even eenvoudig via het stuur. Hier is geen handleiding voor nodig. De MAN TGX is tevens uitgerust met predictive cruise control. Dit innovatieve systeem stemt de snelheid af op de omgeving. Zo remt de MAN zelf al af als er verderop een rotonde ligt. Dit vraagt enige gewenning, want soms gaat de auto eerder van het gas dan je dat zelf zou doen, maar het scheelt wel brandstof. De bediening van de motorrem en retarder is eveneens simpel, waarbij het heel handig is dat deze vanzelf uitschakelt als de chauffeur gas geeft.
MAN slaat met de introductie van de PowerLion een belangrijke slag. Dankzij de geheel nieuwe aandrijflijn is een fijne truck nog verder verbeterd. Tijdens onze rijtest bleek de MAN TGX D30 PowerLion krachtig, zuinig en gebruiksvriendelijk. Ondanks het feit dat de cabine al even meegaat voelt alles modern en eigentijds aan. MAN doet uitstekend mee met de rest en deze positie kan alleen nog maar beter worden als er een gestroomlijnd neusje voor komt.





Maarten van der Westen / Iep van der Meer