BIGTRUCK REPORTAGE
780 PK VOOR TWEE TRAILERS IN SPANJE
In Spanje rijden steeds meer vervoerders met twee opleggers achter één trekker. Transport van Overveld is de eerste Nederlandse vervoerder die deze combinaties inzet in dat land, uiteraard wel op Spaanse kentekens. Wij maakten de eerste rit mee met een Volvo FH16 780 van Miranda de Ebro naar Sevilla met een hele bijzondere lading, namelijk 120 racemotoren.
Transport van Overveld in Etten-Leur werd opgericht in 1988 door Ger en Elma van Overveld. Het begon met één trekker, een Volvo F12 met varkens naar Italië. “Die varkensauto’s kwamen altijd leeg terug maar ik had een oplegger aangepast door er schuifzeilen in te maken. Zodoende kon ik terug laden vanuit Italië. Ik was van huis uit vrachtwagen monteur dus die aanpassing kon ik zelf doen. Al snel kwam er een tweede trailer bij, een schuifzeil oplegger en tegen het einde van het eerste jaar hadden we al vijf auto’s op de weg,” aldus Ger van Overveld. De lading bestond vaak uit aardappels, gewoon in zakken voor Italië. “Elma deed de planning van huis uit en ik zat zelf op de auto. Later ben ik toen meer binnenland gaan rijden, en deed ik 's nachts ritten naar Parijs waardoor ik meer thuis was om Elma te assisteren,” aldus Ger.
KAN NIET, BESTAAT NIET
Ger had in die tijd zijn vakdiploma al gehaald, maar ritmachtigingen en vergunningen waren schaars. “Het was een pittige tijd, maar ‘kan niet bestaat niet’ was het motto en we kregen alles goed onder controle. In Etten-Leur werd het pand van de voormalige Iveco-dealer betrokken waardoor het bedrijf een eigen terrein en werkplaats kreeg. Elma: “Zelf woonden we ook in dat pand, want dat konden we kopen door ons eigen huis te verkopen. In dat pand konden we sleutelen, maar we hadden ook de mogelijkheid voor beperkte op- en overslag. Toch reden we zelf af en toe ook nog regelmatig. Elma had ook haar rijbewijs en soms ging het hele gezin dan mee. Dat wil zeggen dat we met onze twee dochters op pad gingen met een topsleeper combi. Vraag niet hoe, maar dat paste gewoon en die meiden vonden het prachtig.”
NAAR SPANJE
Na een jaar of drie kwam Spanje in beeld als bestemming. “Daar was een grote onbalans in het transport door de seizoenen. In de oogsttijd waren er heel veel Spanjaarden die hierheen kwamen maar daar buiten zagen wij kansen met groupage ladingen. In de jaren 1994 en 1995 omvatte de vloot al zo’n 15 trucks en die reden vrijwel allemaal op Spanje. In 1997 werd er nieuwbouw gepleegd in Etten-Leur met een fraai nieuw pand met een groot warehouse, waarna ook in Lissabon een kantoor werd geopend. Ger: “Rond 1998 namen we Van Baalen over met 20 auto’s waarmee we met eigen groei al op 50 eigen trucks zaten. Met Van Dalen kregen we veel Frankrijk-werk erbij. Korte tijd later ging De Haan in Alblasserdam failliet, wat voor ons een nog grotere groei betekende, naar zo’n 90 auto’s. Dat ging heel hard, maar later bleek dat te snel te gaan waardoor we moesten inkrimpen tot zo’n 60 auto’s. Daarna groeiden we weer door tot 2016 toen er ook een dip was in de markt. We hadden toen 100 auto’s maar we moesten toen weer meebewegen met de markt naar zo’n 60,” aldus Ger.

150 TRUCKS
In Spanje had het bedrijf sinds 1997 een eigen vestiging en inmiddels zijn dat er twee. In Figueres, bij Girona, was de eerste vestiging en in Miranda de Ebro werd vorig jaar een compleet nieuw pand gebouwd. Met een eigen terrein, een werkplaats, kantoren en een groot magazijn met 4000 palletplaatsen en een crossdock gedeelte met zeven ramps kunnen goederen hier worden op- en overgeslagen. De vloot omvat inmiddels 150 eigen trucks, aangevuld met charters. “Wij hebben op dit moment 90 trucks op Spaans kenteken en 60 op Nederlands kenteken. Het bedrijf heeft 115 chauffeurs in dienst van de Spaanse vestigingen en 75 in Nederland. Gemiddeld rijden er 25 combinaties per dag richting Spanje waarbij we gebruik maken van het Postiljon systeem. Daarbij stappen de chauffeurs onderweg over. Ze rijden dan naar een afgesproken plek waar ze de truck die van de andere kant komt terug rijden. Daarnaast rijden we spoedvrachten dubbel bemand. Toch komen ook onze Nederlandse chauffeurs regelmatig in Spanje. Zo rijden we met vier combi’s die altijd zelfstandig doorrijden, maar ook met de trekkers rijden ze soms door als er veel werk is,” aldus Ger.
SUPER ECO COMBI
De vloot van het bedrijf omvat inmiddels de merken Volvo, DAF, Mercedes-Benz, Iveco en Renault Trucks. “Vanuit het begin reden we Volvo en eigenlijk ben ik wel een Volvo man, maar wij zetten ook andere merken in om te zien wat ze doen. Het overgrote merendeel is echter wel van Volvo, maar ook DAF heeft een stevig aandeel in de vloot,” aldus Ger. Toen Spanje begon met de inzet van dubbele trailers was dat voor van Overveld bijzonder interessant. Ger: “Vooral op de langere afstanden is dat een perfect systeem. We kunnen dan de lange ritten combineren waardoor we veel kosten en uitstoot uitsparen. We mogen hier tot 32 meter en met maximaal 72 ton de weg op en dat biedt nieuwe kansen.
Wij werken met Schmitz Cargobull trailers, die in het Spaanse Zaragoza gebouwd worden. We hebben koeltrailers, megatrailers, containerchassis, dubbel-stock trailers en trailers met laadklep. Speciaal voor het dubbel rijden hebben we nu 30 nieuwe Schmitz Cargobull opleggers aangeschaft, tien kastentrailers en vijf schuifzeil opleggers met een vangmuilkoppeling en evenveel volgtrailers. Stuurassen zijn niet verplicht, maar de opleggers met vangmuil koppeling zijn wel extra stevig gebouwd. De volgtrailers zijn in feite standaard trailers, maar dan met flitslampjes achterop. Dat is verplicht als je met twee trailers rijdt, maar dat is ook het enige. Een extra rijbewijs of keuring is niet nodig, maar wel een vergunning.” Verder werden er tandemas Schmitz Cargobull dolly’s aangeschaft.
VOLVO FH16 780 AERO
Als trekker voor de dubbele trailers koos van Overveld voor de nieuwe Volvo FH16 Aero met Globetrotter XL cabine en met 780 pk. Dat lijkt erg veel van het goede, maar als je met 72 ton door Spanje rijdt dan is een beetje extra vermogen wel handig. Ger: “De eis is 8 pk per ton en met deze trucks zitten we op bijna 11 pk per ton. Daarmee kun je prima meekomen, ook op de stevige hellingen hier in Spanje. Verder is er een intarder om ook veilig te kunnen afdalen en zijn de trekkers voorzien van een vangmuilkoppeling." De primeur voor de inzet van de compleet nieuwe, dubbele combinaties is het transport van motorfietsen van Nederland naar Spanje. Het Nederlandse 2theExperience organiseert op het circuit van Sevilla zogenaamde ‘trackdays’ waarbij motorrijders drie dagen lang hun rondjes kunnen rijden.
In totaal 120 motoren, geladen in 60 kratten, werden in Nederland geladen in twee schuifzeil opleggers en een volume combi. Chauffeur Erik Bakker rijdt met de combi naar Spanje, de beide opleggers werden met de reguliere stroom naar de vestiging in Miranda de Ebro gereden. Daar werd de Super Eco Combi samengesteld met de kersverse Volvo FH16 780 Aero. Het is de nieuwe vaste trekker van chauffeur Cardoso. Hij koppelt, nog wat onwennig, de beide opleggers aan om eerst even wat proef te rijden op een groot terrein naast de vestiging. Tegelijkertijd is chauffeur Ruben ook zo’n span aan het samenstellen, maar dan met kastentrailers. Het is een indrukwekkend gezicht, die dikke Volvo’s met twee trailers. De combinatie van Cardoso is geladen, Ruben is bezig om alvast wat ervaring op te doen en voor de foto’s.
ZELF RIJDEN? GRAAG!
Wij rijden met Ger en Elma mee om onderweg foto’s te kunnen maken tijdens de rit naar Sevilla. Opvallend is hoe Erik met zijn 540 pk sterke Volvo FH Combi de Super Eco Combi maar amper bij kan houden in de klim. Cardoso heeft het enorm naar de zin in zijn nieuwe FH16. Het is nogal wat voor deze ervaren Portugese chauffeur. Niet alleen rijdt hij voor het eerst met zo’n dubbele set trailers, hij rijdt ook voor het eerst met camera’s! Toch is hij dik in zijn nopjes. Op rotondes doet hij het uiterst voorzichtig, en houdt hij contact met Erik die er achter rijdt maar éénmaal op de Autovia gaat het als vanouds. Onderweg neemt Cardoso even de BMW van Ger over, waarna wij ook even een stukje kunnen rijden. Eerst is het mijn beurt en dat voelt heel even onwennig. Vanaf de parking bij een restaurant draai ik de snelweg op, op de monitor de twee trailers in de gaten houdend. Al snel rijdt het alsof er niks aan de hand is, en in de camera’s zie je maar amper de lengte. De FH16 rijdt gewoon lekker soepel weg, terwijl we toch rond de 53 ton zijn. Als Ger later het stuur overneemt rijdt hij ook weg alsof hij nog nooit wat anders gedaan heeft. Al snel zit de baas zelf te genieten achter het stuur!
LOSSEN OP HET CIRCUIT
Na een overnachting op een uur of drie voor Sevilla wordt het laatste gedeelte van de rit afgelegd. Zelf rijden we vooruit naar het circuit van Sevilla om te proberen of we daar met de dubbele combinatie uit de voeten kunnen. Het blijkt geen probleem te zijn, en al snel rijden de beide combinaties het terrein op. Hier begint het lossen, en al snel staat de paddock vol met de stalen kratten waar de inmiddels gearriveerde Nederlanders beginnen met uitpakken. In elk krat zitten twee motoren en heel veel banden, jerrycans, motorkleding, helmen en gereedschappen. Voor de beide chauffeurs begint hier een lang weekend op het circuit, waarbij ze als toeschouwer kunnen zien hoe de coureurs hun snelle rondjes maken. Ger en Elma zijn dik tevreden over de eerste rit met de Super Eco Combi. "Het is een prachtig gezicht en het werkt gewoon prima. Wij verwachten veel van dit systeem voor de toekomst. Dat scheelt heel veel brandstof, bemanning en uitstoot. Het zou fantastisch zijn als we ooit zo door Frankrijk zouden mogen rijden, maar of dat ooit zal gebeuren?”



Iep van der Meer