BIGTRUCK REPORTAGE
TUSSEN VERLEDEN EN TOEKOMST BIJ DAF
Onlangs nodigde DAF ons uit voor een kijkje in de keuken. De bekende truckbouwer uit Eindhoven had in 2024 wat te vieren: al 75 jaar maakt DAF vrachtwagens. Het merk is uitermate trots op zijn rijke verleden, maar is ook helemaal klaar voor de toekomst.
Persoonlijk was ik nog niet eerder bij de fabrieken van DAF geweest, dus ik was erg benieuwd. De grote poort met de letters DAF trots op het dak kende ik van foto’s, maar nu reed ik er zelf onderdoor. Volgens de portier moest ik eerst rechtdoor, dan rechts en nog een heel stuk door naar een gebouw met een vlag erop. Direct maakt de grootte van het complex indruk. Het hele terrein is bijna 2,5 kilometer lang!



ENORM TERREIN
Oprichters Wim en Hub van Doorne openden hun nieuwe fabriek op het enorme terrein in 1952. Drie jaar eerder waren zij begonnen met de productie van vrachtwagens. Hun keuze om te investeren in zo’n groot terrein is bepalend geweest voor de toekomst van DAF. Er is in de loop van de tijd veel bijgebouwd, zoals een complete productielijn voor elektrische vrachtwagens, maar nog altijd is er ruimte voor uitbreiding.
De link tussen verleden en toekomst is direct duidelijk bij het hoofdgebouw. Tussen de fabriekshallen valt dit statige gebouw in de typische stijl van de jaren ‘50 direct op. Binnen staan de nieuwste modellen van DAF, in de op de IAA gepresenteerde rode introductiekleur, met de extra streepjes in de grille. Ook staat er een elektrische vrachtwagen. Achter de nieuwe DAF trucks prijkt een klassieke muurschildering van auto’s, vrachtauto’s en het oude DAF-logo. Het personeel schonk deze muurschildering in de jaren ’50. Nu is het industrieel erfgoed. In dit gebouw staan geschiedenis en toekomst letterlijk bij elkaar.



BEGINT BIJ NUL
Ook in de fabriek is dit duidelijk. Hier worden niet alleen vrachtwagens in elkaar gezet. In tegenstelling tot andere fabrieken maakt DAF in eigen huis ook veel onderdelen. Platen staal worden geperst tot carrosseriedelen en hompen metaal geslepen tot precisie tandwielen. Hier begint een DAF-vrachtwagen echt bij nul. Onderdelen van motoren, assen en cabines ontstaan hier vanuit ruwe grondstoffen. Interessant genoeg gaat een deel van die onderdelen eerst op transport naar het Belgische Westerlo, om vervolgens terug te keren als complete as of cabine.
Het ontstaan van de fabriek in Westerlo is al even interessant vanuit een historisch oogpunt. De keuze voor deze locatie had namelijk alles te maken met het sluiten van de mijnen en diamantslijperijen in België. Er was een overschot aan arbeiders, terwijl in Eindhoven grote bedrijven als DAF en Philips zaten te springen om nieuwe medewerkers. Daarom reizen tot op de dag van vandaag onderdelen op en neer van Eindhoven naar Westerlo en terug. Een beslissing uit het verleden, waar men nog altijd van profiteert.
Nu ben ik vaker in vrachtwagen fabrieken geweest, maar het blijft een indrukwekkend gezicht. Zeker bij DAF in Eindhoven, waar je staal ziet transformeren in een chassis met motor en cabine. Af en toe is het moeilijk het overzicht te bewaren, want de fabriek lijkt een mierennest van werkstations en indrukwekkende machines. Als je dan goed om je heen kijkt, realiseer je je dat dit geen hypermoderne productiehal is, maar een fabriek van bijna 73 jaar oud, waar DAF nu de meest moderne vrachtwagens in elkaar zet.




CONCURRENTIE
Dat in die oude fabriekshallen hypermoderne voertuigen worden gebouwd, ervaar ik als ik achter het stuur kruip van de nieuwe DAF XG+. Deze is, net zoals de hele range modellen, voorzien van een nieuwe motor en een nieuwe achteras. Mijn collega Iep was bij de introductie in Malaga en schreef al uitgebreid over de rit met het topmodel naar Eindhoven. In diezelfde vrachtwagen rijd ik nu en ik kan niet tot een andere conclusie komen: wat is deze vrachtwagen stil. Op de snelweg maakt de in Eindhoven ontwikkelde PACCAR-motor niet meer dan 900 toeren, terwijl hij nog steeds kracht genoeg heeft om te versnellen.
Als nuchtere Hollander kennen we ons eigen DAF misschien een te kleine rol toe in Europa. Ten opzichte van Duitsland en Frankrijk is Nederland niet echt een industrieland. Merken als Volvo en Mercedes-Benz lijken veel groter. Dit gevoel is onterecht, leerde ik in Eindhoven. DAF kan zich uitstekend meten met de grote concurrenten uit het buitenland. Sterker nog, met de grote cabine van de XG+ en de nieuwe techniek laat het de andere merken een poepje ruiken. Iets om trots op te zijn!
PROEFBAAN
Met de DAF XG+ arriveren we op de DAF Proefbaan in Sint-Oedenrode. Hier mag ik de vrachtwagen nog wat meer aan de tand voelen. Hier kun je dingen die je beter niet op de openbare weg kunt doen, zoals testen hoe dichtbij je een andere vrachtwagen kunt volgen met Adaptive Cruise Control. Ook zet ik een DAF XD bakwagen stil op een helling van 12%. Indrukwekkend hoe je deze zonder moeite en zonder achteruit rollen weer op gang krijgt.
Op deze testbaan, gelegen tussen de Brabantse weilanden, stelt DAF zijn vrachtwagens aan de meest uiteenlopende tests bloot. Er is een ovale baan voor tests op hoge snelheid, bijvoorbeeld voor het verbruik. Er zijn hellingen, rotondes en ruimte voor het meten van de draaicirkel. Er is een off-road parcours met zandpaden en een waterbad. Het meest gruwelijk is echter het pad van ongelijke kinderkopjes rond het hele terrein. Een paar duizend kilometer over deze ‘Belgische weg’ staat gelijk aan een compleet werkend leven van een vrachtwagen.

PRONKSTUKKEN
Met de vrachtwagen keren we terug naar Eindhoven, waar als laatste nog een bezoek aan het DAF Museum op de planning staat. Het museum is gevestigd in een oude brouwerij, waar ooit de eerste werkplaats van Van Doorne stond. Hier ontstond het bedrijf dat aanhangers, vrachtwagens en auto’s bouwde. De collectie van het DAF Museum bevat talloze pronkstukken, die de ontwikkeling gedurende de jaren goed laten zien.
Wat opvalt, is dat DAF niet alleen de nadruk legt op klassieke voertuigen. De ‘youngtimers’ krijgen evenveel aandacht. Van een simpele 1600 naar de 95 XF Super Space Cab: ook de modellen van de laatste decennia maken deel uit van het verhaal van DAF. In het museum is duidelijk dat het merk zijn geschiedenis koestert. De hele dag maakt duidelijk dat DAF trots is waar het vandaan komt en wat het heeft bereikt. Misschien is dat wel de reden dat het Nederlandse merk met vertrouwen naar de toekomst kijkt.



Tekst: Maarten van der Westen
Foto's: Maarten van der Westen en DAF