BIGtruck Cabinetest 2022

DAF XG+: Is de nieuwste ook de beste?

Uitkijken dat je op tijd wakker wordt

Lootjes trekken, je ontkomt er soms niet aan. Deze cabinetest ook niet, en nu had ik geluk: ik mocht overnachten in de grootste cabine die je in Europa kunt kopen, de DAF XG+. Onze redactie heeft al veel leuke verhalen gehoord: zo zou je een landkaart van DAF krijgen, mocht je ergens in de cabine onverhoopt verdwalen. Sommige chauffeurs zouden met klopsignalen van buitenaf door hun partner naar het portier zijn begeleid. Anderen verwoestten onbedoeld de planning van hun werkgever en zijn klanten, doordat ze zich keer op keer versliepen in wat we gerust het grootste en meest comfortabele bed in ons vakgebied mogen noemen.

DAF heeft met de nieuwe XG en XG+ duidelijk de lat hoger gelegd, en op dit moment is DAF de enige Europese truckfabrikant die zo’n extra lange cabine levert. Andere merken bieden dat soms ook aan, zoals Volvo met de XXL, maar die mag je niet inzetten met een 13,60 meter oplegger. Bij een DAF mag dat wel, doordat deze cabine voldoet aan de nieuwste Europese regels op het gebied van veiligheid en stroomlijn.

Eenmaal aan boord, blijkt de ruimte inderdaad giga. Wij vakjournalisten hebben behoudens ons reservekloffie, ook camera’s en laptops mee. Die kun je makkelijk kwijt, je moet goed onthouden waar je alles opbergt. Grootste cabine of niet, DAF heeft er goed op gelet dat wat goed was bij de vorige generatie, ook hier weer aanwezig is. Dus relatief zware gordijnen, die keurig afsluiten. Nog zo’n gegeven is de eenvoudige instelling van de standkachel cq standairco. Ook dat gaat net zo eenvoudig als voorheen, en vereist niet dat je auto de hele nacht op contact staat. Aflegruimte voor spullen en spulletjes is er ruim voldoende en DAF heeft er een mooi spel van gemaakt om de mogelijkheden van de binnenverlichting te doorgronden. Er kan zo veel, dat het te ver voert om dat hier uit te leggen.

Loungen

Tegen meerprijs is het bed elektrisch verstelbaar en kun je dus met opgetrokken benen en een verhoogd hoofdgedeelte lekker lezen of op je telefoon bezig zijn. Een comfortabele ligstoel. Gedurende de nacht merk je echt geen verschil met het bed dat je thuis gewend bent. Misschien is het bed van de DAF wel beter. Het forse dakluik is makkelijk als ventilatiesleuf in te stellen, of af te sluiten, ook lichtdicht als je dat wilt. In de sleuf tegen de achterwand kun je allerlei spullen kwijt, tot een laptop aan toe. Vanzelfsprekend is dit de cabine die je de meeste bewegingsruimte verschaft bij het omkleden, ideaal voor een dubbele bemanning. Ronduit uniek is de optie die DAF biedt om beide stoelen als draaistoel uit te rusten. In combinatie met de uitschuifbare tafel krijg je daarmee echt een campergevoel in de XG+ cabine.

DAF XG pluspunten

+ Verreweg de ruimste

+ Verreweg het grootste en beste bed

+ Eenvoudige bediening

Minpunten

- Zijruiten gaan niet helemaal open

- Gordijnen opruimen achter stoel vergt aandacht

- Kunststoffen in cabine aan de dunne kant

Wil je graag alle testresultaten zien?

Van onze Cabinetest hebben we naast dit verslag, ook nog de cijfers van alle door ons geteste modellen in een handige PDF gezet. Dodehoekgegevens, afmetingen van de cabine en opbergruimtes staan allemaal in deze factsheets beschreven. Deze kun je voor helemaal niks in je mail ontvangen als je je inschrijft op onze nieuwsbrief. Klik dus op de knop hieronder, en krijg direct de factsheets in je mail!

Tim de Jong

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!

Volgende pagina