BIGtruck Cabinetest 2022

DAF zet de nieuwe maatstaf

BIGtruck Cabinetest 2022

DAF zet de nieuwe maatstaf

Om te beginnen willen we alle merken bedanken voor hun medewerking. Geen ander medium in Europa slaagt erin om alle zeven merken op een rij te krijgen voor een vergelijkende test. Daarbij kwam Ford trucks zelfs vanuit België naar onze test, waarmee dit ‘nieuwe’ truckmerk meteen de ambities voor de Nederlandse markt onderstreept.

Het vergelijken van alle acht trucks is een heidens karwei en daar is teamwork voor nodig. Tegelijkertijd is het opletten dat alle merken op een faire manier behandeld worden. Vergelijk het met personenauto’s. Je kunt eigenlijk geen BMW 7-serie vergelijken met een Dacia Stepway, maar in de basis doen ze hetzelfde. Je kunt jezelf er mee verplaatsen van A naar B en ze hebben beide allerlei snufjes aan boord zoals audio, een airco en elektrisch te openen ramen. Toch zijn de verschillen groot, zowel in afwerking, finesse en niet te vergeten: de prijs. Over dat laatste hebben we het niet in deze test, maar het mag duidelijk zijn dat merken als Mercedes-Benz, MAN, Scania, Volvo en DAF zich in een hoger prijssegment bevinden dan Renault Trucks, Iveco en Ford.

Wij beperken ons in deze test tot de cabines van de trucks, ongeacht of daar een dikke V8 onder schuil gaat of andere prachtige techniek. De beperking voor de afmeting van cabines zit hem vooral in de wetgeving. Binnen de toegestane lengte van een voertuigcombinatie is maar een beperkte ruimte voor een cabine, en dat geldt ook voor de breedte en de hoogte. Bovendien moet onder die cabine de techniek een plek krijgen, en zie daar de uitdaging voor de ontwerpers.

Opbergruimte

Door de grote cabine-inhoud heeft DAF ook kans gezien het meeste leef- en opbergruimte te creëren, en bijvoorbeeld de grootste koelkast. Tel daarbij de optie voor een dubbele draaistoel, de praktische uitschuiftafel en het moderne, overzichtelijke dashboard en de uitkomst is duidelijk. DAF zet de maatstaf voor de Europese truckmerken en het wachten is op een andere merk dat aan de hand van de nieuwe regels een grotere, langere cabine bouwt.

Wil je graag alle testresultaten zien?

Van onze Cabinetest hebben we naast dit verslag, ook nog de cijfers van alle door ons geteste modellen in een handige PDF gezet. Dodehoekgegevens, afmetingen van de cabine en opbergruimtes staan allemaal in deze factsheets beschreven. Deze kun je voor helemaal niks in je mail ontvangen als je je inschrijft op onze nieuwsbrief. Klik dus op de knop hieronder, en krijg direct de factsheets in je mail!

Team BIGtruck: Maarten van der Westen - Myrthe van der Vlies - Dirk-Jan Verhoef - William Siben - Chilo Oostergetel - Roger van Nispen – Sven van Nispen – Pieter de Mos - Iep van der Meer – Tim de Jong

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!