BIGtruck ShowTruck

DE ''SUBTIELE'' SCANIA VAN MALCOLM

In het plaatsje Linwood, net even buiten het Schotse Glasgow, is de Malcolm Group gevestigd. Het familiebedrijf is opgericht in de jaren 20 van de vorige eeuw. Het begon met paard en wagen maar inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grote jongens in het Verenigd Koninkrijk met ruim 500 trucks en zelfs een eigen vrachttrein! Al vier generaties is het bedrijf in handen van de familie en dit jaar vieren ze het 100 jarig bestaan.

Naast de werkende vloot trucks, heeft Malcolm in de loop der jaren ook een kleine groep showtrucks verzameld, waarmee diverse shows en evenementen bezocht worden. Eén van de trucks die je misschien weleens hebt gezien is een Scania Longline met allerhande airbrush kunstwerken van de Film Braveheart met Mel Gibson in de hoofdrol.

DEPOT MANAGER

De 28-jarige Ker Malcolm, zoon van hoofddirecteur Andrew Malcolm, werkt sinds zijn 16e binnen het bedrijf. Hij begon in een groeve en meteen toen hij 18 werd, haalde hij alle papieren om op de truck te mogen. Sindsdien reed hij met kippers, walking floor trailers, zeilentrailers, en diepladers door heel Engeland. In 2018 stopte hij met het dagelijks rijden, om zich meer te focussen op planning en logistiek, en werd hij uiteindelijk depot manager in Linwood, van vanuit dagelijks zo'n 80 trucks werken.

RUGBYHELDEN

In 2013 kreeg Ker jong zijn gebruikte Scania R560 uit 2011 als vaste auto. Na een paar jaar er dagelijks met plezier mee te hebben gewerkt werd zo'n 2 jaar geleden het project gestart om van deze truck een waardige aanvulling te maken aan de groep van showtrucks. Murray was eind jaren 90 betrokken bij de bouw van het stadion Murray Field in Edinburgh. Talloze betonnen panelen werden aangevoerd voor de bouw. Vader en zoon Malcolm zijn beide rugby fans, en vele grote wedstrijden van het nationale rugbyteam worden in het stadion gespeeld. Doddie Weir is een van de Schotse rugbyspelers, en vader Andrew raakte bevriend met hem. Doddie lijdt helaas aan het Motor Neuro Disease, een neurologische spierziekte. Daarom kwam het idee om de Scania het thema ‘Schotse rugbyhelden’ te geven als eerbetoon. Toen dat thema éénmaal bepaald was werd er begonnen aan het grote project.

COMPLETE RESTAURATIE

De truck werd compleet gerestaureerd door hoofdmonteur James Kerr, en Ian Maclean van MTS Restaurations. Het gehele chassis, motor, en cabine werden opgeknapt, en geen bout op de hele auto werd overgeslagen. De sleepas was een variant met enkele montage maar in Nederland werd een andere sleepas gekocht met dubbellucht montage. Daarna ging de truck naar Adrian Cooper van Truck Max. Al het metaalwerk zoals de sideskirts, de catwalk en de unieke achterbumper werden daar gefabriceerd. Adrian en Kerr hadden al overlegd dat wanneer de truck aangepakt zou worden, ze iets unieks wilden doen, wat nog niemand had. Daarom werd er een vrij bijzonder uitlaatsysteem gebouwd. Onder de achterbumper komt een dubbele uitlaat vandaan, en geïnspireerd door de striphelden showtruck van John templeton, zitten in beide sideskirts niet 1, niet 2, maar 4 sidepipes ingebouwd. Omdat dat nog niet uniek genoeg was, werd een zeer opvallende set staande uitlaten gemonteerd, met een doorsnede van zo'n 30 cm!

SUBTIEL SPUITWERK?

Voor het design van de lak is besloten dit 'subtiel' te houden, al verschillen de meningen of dat ook gelukt is. Na vele diverse designs besproken te hebben met David Philips van DP commercials hebben de kleuren blauw, geel, en groen de overhand gekregen. De gedachte daarachter is dat het de lucht, de zon, en gras symboliseert. Deze kleuren werden als basis gebruikt, maar dan wel in de vorm van candy lak, waardoor de kleuren er echt vanaf spatten zodra zonlicht de lak raakt. Tijdens het spuitproces is wederom de gehele truck uit elkaar gehaald, en werd het hele chassis, en vrijwel elk boutje en plastic kapje in kleur gespoten.

AIRBRUSH

Matt the painter en Andy en Tom Scott ontfermden zich over het rugby thema, en gingen aan de slag met hun airbrush kunstwerken. Diverse Schotse rugbyhelden werden afgebeeld op de achterzijde van de cabine. Verder werd op elk spatbord boven de achterwielen een speler uitgelicht, en op de catwalk siert een griffin in Scania omlijsting met als achtergrond de Schotse vlag. Als je onder de cabine kijkt naar het motorblok, staat daar ook nog R560 op gespoten. Achter de koppelschotel staat een hele tekst over het stadion van Murrayfield. Ook een silhouet van het stadion vind je terug in het spuitwerk. Op de sideskirts sieren echte handtekeningen van één van de spelers.

NOAH'S INTERIORS

Alles aan de truck is, afgezien van de Zweedse roots van de truck dus Brits en Schots, maar dat geldt niet voor het interieur. Dat werd namelijk gedaan door Noah’s Interiors uit Nijmegen. Gekozen werd voor een kleurenmix van bruin met gebroken wit. Alle bruine stoffering is van leer en wat je ziet aan gebroken wit is Alcantara stof. In plaats van de reguliere stoelen zijn er 2 kuipstoelen gemonteerd, die verrassend comfortabel zitten. Op het frame van de stoelen siert aan de bestuurderskant de naam van Kerr, en aan de bijrijderszijde de naam van zijn verloofde Sarah. Alle schakelaars en grepen werden behandeld met hydrodip, en het audiosysteem kreeg een flinke upgrade. Mooi detail is dat in de roosters van de speakers, het logo van de firma terug komt. Een extra kastenwand kwam tegen de achterzijde in plaats van een bovenbed. De sfeerverlichting in de cabine kan geheel naar wens veranderd worden van kleur. Van wit, tot zacht geel, of fel rood of blauw, alles is mogelijk. Al met al is deze truck echt een pure showtruck te noemen met een kleurstelling die flink aankomt bij argeloze automobilisten, maar opvallen doet 'ie zeker!

William Siben - The Showtruck Channel

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!