BIGtruck LadyTrucker

GEZIN EN WERK GAAT PRIMA SAMEN

BIGtruck LadyTrucker

GEZIN EN WERK GAAT PRIMA SAMEN

Aritha van de Gruiter (31) werkt als vrachtwagenchauffeur voor Kooiker Logistiek in Heerenveen. De Friese blondine rijdt al jaren en na verschillende werkgevers vond ze nu de balans tussen werk en privé. ,,Ze houden hier bij Kooiker Logistiek prima rekening met mijn privéleven en het blijkt hier uitstekend mogelijk te zijn om chauffeurswerk te combineren met een gezin met kinderen’’.

Aritha was eigenlijk helemaal niet van plan om chauffeur te worden. Ze had een opleiding voor detailhandel en kwam daarna bij de Etos terecht in de winkel. Aritha: ,,Van huis uit had ik het chauffeursgen ook niet meegekregen, en ik had eigenlijk nooit bedacht dat het rijden op trucks iets voor mij zou zijn.

Toen ik in die winkel werkte kwamen daar dagelijks vrachtwagens om te lossen en dat vond ik eigenlijk maar wat interessant. Op die manier groeide mijn belangstelling voor het vak, en na een rit met een vriend op de vrachtwagen naar Zweden was ik om. Ineens wist ik het; ik wilde chauffeur worden!’’

GEZINSLEVEN

Via VTL werden de diploma’s en rijbewijzen gehaald en in die tijd liep Aritha stage bij Peter Appel. ,,Daar begon het leerproces, en toen ik alles had ben ik naar Land Transport in Harkema gegaan. Daar heb ik enorm veel geleerd. Ik wilde zo allround mogelijk zijn en daar hadden ze allerlei soorten vervoer. Koelers, schuifzeilen en open auto’s. Tijdens mijn opleiding werd ik zwanger van mijn eerste kindje, zoon Arriën. Dat heeft mij er echter nooit van weerhouden om door te gaan. Bovendien gaf de vader aan dat hij wat minder wilde werken, dus dat paste goed’’. Na Land Transport ging Aritha werken voor Boonstra Transport in Haulerwijk en ook daar leerde ze veel. ,,Helaas was de combinatie met het gezinsleven daar een uitdaging, waardoor ik weer op zoek ging. Bij Betten in Oosterwolde hadden ze wel werk wat ik kon combineren. Ik reed daar met een koeltrailer. Totdat ik weer zwanger werd van onze dochter Jaana. Dat was voor mij het moment dat ik stopte met werken’’.

HET BLOED KRUIPT

Na haar tweede zwangerschap begon het toch weer te kriebelen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, maar hoe het werk te combineren zou zijn met de kinderen was nog even de vraag. ,,Via mijn partner Jan kwam ik in contact met Kooiker Logistiek in Heerenveen. Zij zagen wel mogelijkheden voor mij. Kooiker Logistiek heeft veel werk in de regio, en dat komt er vooral op neer dat ik trailers laad en los voor de andere chauffeurs. Af en toe doe ik ook een pendelrit tussendoor. De afspraak is dat ik drie dagen in de week werk, van half acht in de ochtend tot s’ middags 5 uur. Dat is prima te combineren met mijn gezin en het werkt goed zo. Natuurlijk zit het in het transport wel eens tegen onderweg, maar ze werken altijd mee aan oplossingen. Jan rijdt internationaal voor Kooiker Logistiek, maar als ik laat ben dan kijken ze eerst waar hij zit. Als hij dan in de buurt is sturen ze hem naar de opvang om Jana op te halen’’. Overigens vinden de kinderen het ook maar wat leuk om mee te rijden als dat kan.

MANNENWERELD

Aritha heeft het erg naar de zin bij Kooiker Logistiek. De sfeer is er prima en zoals gezegd doen ze erg hun best om de afspraken na te leven. Transport is een echte mannenwereld, maar daarin heeft ze al jaren geleden haar draai gevonden. ,,Ik kwam natuurlijk uit een echte vrouwenwereld en dat was in het begin wel even wennen. Toch had ik al snel mijn draai gevonden. Ik was wel eens wat naïef, maar dat leer je vanzelf af. Als ik aan het werk ben boeit het me ook niet meer hoe ik er uit zie. In een oude overall bijvoorbeeld, voor ijdelheid is geen plek als ik aan het werk ben. Laden, lossen, omkoppelen en zo doe je nou eenmaal niet in je mooiste outfit.’’

MAAK DEELTIJD MOGELIJK!

Voor transportondernemers die zitten te schreeuwen om chauffeurs heeft Aritha ook de nodige tips. ,,Zorg er voor dat je afspraken maakt en nakomt over werktijden. Dat is niet altijd eenvoudig in het transport, maar Kooiker Logistiek bewijst dat het kan. Niet iedereen kan of wil zestig uur per week werken, maar met meerdere deeltijd chauffeurs kom je er ook. De dagen zijn soms extreem lang in het transport maar met de juiste planning is er veel mogelijk. Voor mij betekent het wel dat ik geen mooie lange buitenlandse ritten meer kan doen, maar ik geniet nog van ieder ritje, hoe kort ook. De vrijheid blijft toch trekken. Soms mis ik die dikke ritten wel eens maar op deze manier heb ik de beste combinatie uit twee werelden. Mijn gezin en het rijden op de vrachtwagen’’.

Iep van der Meer

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!