BIGtruck Reportage

WELKOM BIJ HET BIGTRUCK CAFÉ!

Het vooruitstrevende tankstation Green Planet in het Drentse Pesse gaat voor duurzame brandstoffen en aanverwante zaken voor de transportsector. Naast een enorme menukaart aan duurzame brandstoffen en energievormen biedt Green Planet ook een uitgebreide keuken voor je ontbijt, lunch of diner. Onlangs werd de service uitgebreid met het BIGtruck Café. Een service voorziening die 24 uur per dag, 7 dagen per week tot je beschikking staat!

TRUCKARENA

Green Planet heeft een zogenaamde Truckarena met allerlei low- en zero-emission brandstoffen en energiedragers voor de trucks van nu en die van de toekomst. De truckarena is één van de vele resultaten van het innovatieve GREENFLEX-project. De truckarena is naast de bekende dome van het tankstation te vinden, waaronder automobilisten kunnen tanken. In de arena zijn naar verwachting vanaf het najaar duurzame brandstoffen en energiedragers te vinden als ‘Hydrotreated Vegatable Oil’ (HVO), ‘Liquified Natural Gas’ (LNG), en ‘High Power Charging’ (HPC) voor elektrische trucks. Waterstof voor trucks volgt in 2023. “Dit is een heel belangrijke stap in de verdere verduurzaming van mobiliteit”, legt eigenaar Edward Doorten uit. “Iedereen maakt stappen, de transportsector wil niet achterblijven. Maar dan moeten duurzame alternatieven wel beschikbaar zijn. Die beschikbaarheid is nu vaker nog de uitzondering, dan de regel.”

WATERSTOF

Doorten laat zien dat er bij de trucksector, die volgens hem in theorie veel geschikter is voor waterstof dan personenauto’s, betere techniek nodig is. "Bij diesel tankt de chauffeur tot honderd liter per minuut en heeft hij na vijf minuten dus 1600 km actieradius getankt. Dat betekent dat bij waterstof er sneller getankt moet worden. We streven naar 7,2 kg per minuut. We zijn ervan overtuigd dat dat ook gaat gebeuren.”

VEELZIJDIG TANKSTATION

Nog deze zomer hoopt Green Planet HVO aan een truckpomp te kunnen aanbieden en HPC (tweemaal 350 kW vermogen) ook voor trucks beschikbaar te maken. In het najaar komt daar LNG bij. Eind 2023 is ook waterstof beschikbaar. Daarmee wordt Green Planet Pesse één van de meest veelzijdige tankstations in ons land.

BIGTRUCK CAFÉ!

Aan voorzieningen voor chauffeurs ontbrak het toch al niet bij Green Planet, maar voortaan is het ook na sluitingstijd mogelijk om jezelf te verzorgen. In een apart gebouwtje op het terrein staan automaten voor koffie, snoep, frisdrank en een heuse flipperkast voor je klaar. Binnenkort begint daar zelfs een heuse flippercompetitie. Door je score te Appen kun je dan maandelijks meedingen naar leuke prijzen! Verder is er een sanitaire ruimte met een keurig toilet, verschillende wasbakken met spiegels en twee douches. Die douches werken door de inworp van 2 Euro, maar dan heb je wel een privé ruimte, compleet met een eigen wasbak en scheerspiegel.

CODE SCANNEN

De toegang tot het BIGtruck Café is gratis. Alles wat je moet doen is even de code scannen die op de deur staat en een Appje sturen met naar een 06 nummer. Vervolgens krijg je dan de toegangscode voor het cijferslot. Edward Doorten over het initiatief: ,,Wij willen dat chauffeurs hier ook terecht kunnen en dan is fatsoenlijk sanitair een basisbehoefte. Chauffeurs kunnen zichzelf in het BIGtruck Café opfrissen en even ontspannen. Ze zijn even van hun werkplek af en kunnen elkaar spreken. Het BIGtruck Café is een ideaal initiatief aan het adres van chauffeurs die hun vol bezette werkdag even willen onderbreken, vandaar dat we dit hebben opgetuigd’’. Bang voor vernielingen is Doorten niet. ‘’Doordat je een Appje stuurt weten we precies wie wanneer binnen was, in combinatie met de bewakingsbeelden van het terrein. Daarbij komt dat ik wel vertrouwen heb in de chauffeurs’’. Het laat zien dat ze bij Green Planet niet alleen aan de trucks denken, maar ook aan de chauffeur.

Tim de Jong

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!

Volgende pagina