BIGtruck Column

BRAND

Als ik ‘s avonds de planning ontvang, kijk ik altijd of het leuk is om over de rit te schrijven. Stadsdistributie heeft meer potentie voor een goed verhaal, dan één stop per dag. Zo simpel is dat. Al is niks zo veranderlijk als transport. Maar onlangs kwam ik in een situatie terecht die je van tevoren niet kan bedenken.

’s Ochtends word ik gewekt door mijn vrolijke kinderen, die mijn slaperige lijf als trampoline gebruiken. Ik hoef pas om half tien te beginnen, dus ik mag het ochtendritueel op mij nemen. Zo kan mijn vriendin op tijd naar haar werk. Zij kan dan de kinderen ’s middags weer ophalen van school. We werken allebei en dit vergt een goede planning. Zeker met mijn onregelmatige werk is het soms puzzelen. Maar het komt altijd goed. Om acht uur rijd ik van huis om mijn zoontje (2) naar de crèche te brengen en mijn dochter (5) naar de basisschool. Na wat ‘luizenmoeder’ gesprekjes rijd ik meteen door naar mijn werk.

HEEL HOLLAND BOUWT

Mijn dag bestaat uit het bevoorraden van twee bouwmarkten in Groningen en laden in Drachten. De trailer staat al geladen voor mij klaar. Deze is geladen bij onze hub in het Belgische Willebroek en is door een nachtchauffeur opgehaald. Aanpikken en rijden maar!

Heel Holland bouwt en dus zijn de bouwmarkten druk. Dit zie je aan het chronisch tekort aan opslagcapaciteit bij de winkels. Bij de eerste bouwmarkt staat alles zo vol, dat er enkel een smal pad vrij is om de vrachtwagen achterwaarts in de rijden. Het hele buitenterrein staat vol met hout, schuttingen en zakgoed. Deze jongens hebben genoeg werk te verzetten en daarom zijn ze ook niet zo blij dat ik nog meer kom leveren.

Met een heftruck worden de pallets uit mijn oplegger geschept en het magazijn ingereden. Met een scanner wordt elke pallet gescand en meteen gesorteerd voor de diverse klanten. Zo ben ik na een goed half uur klaar met lossen en kan ik door naar de tweede bouwmarkt. Dit is een kleine bouwmarkt in het centrum van Groningen.

HUIS IN BRAND

Het fijne is dat Groningen een vrij makkelijke stad is om doorheen te rijden. Al moet je hier goed in de gaten houden welke wegen toegankelijk zijn, want ze zijn met veel wegen aan het werk. Het is hier een grote bouwput. Maar er zijn steden die minder vriendelijk zijn voor vrachtverkeer. En zo slinger ik richting mijn bestemming.

Een politieauto met loeiende sirenes haalt me via de busbaan in en het valt me op dat het druk is op straat. Mensen wandelen heen en weer en fietser schieten van links naar rechts. Ik zie geen bijzonderheden omdat huizen mijn zicht blokkeren. Nadat ik tussen de huizen door linksaf sla, kom ik op een rotonde. Die moet ik rondrijden om de winkelstraat in te rijden waar de bouwmarkt zit. Hier staat het vast met auto’s. Iets verderop in de straat zie ik zwaailichten en dit betekent geen goed nieuws. De medewerksters van een kapperszaak staan buiten op de stoep en één van de meiden vertelt dat er brand is in een woning verderop.

Er zit niks anders op dan om een straat verder te rijden en een stukje te lopen. Maar vanuit het niets komt er een brandweerwagen tegen het verkeer ingereden. De brandweer schiet voor mij langs richting de brandende woning. Een brutale automobilist schiet als een aasgier achter de brandweerwagen aan om ook snel de straat in te rijden. Jammer voor hem dat de weg is afgesloten. Karma is a bitch!

Jarno van den Noort

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!