BIGTRUCK REPORTAGE
DE VRACHTWAGEN LAADT ZICHZELF OP BIJ MAGPIE
Elektrische vrachtwagens mogen dan prima rijden, het opladen is een crime. Het zoeken van een laadpaal, aansluiten van de stekker en wachten tijdens het laden is erg vervelend. Gelukkig biedt Project MAGPIE een oplossing voor dit probleem. Onlangs was er een demonstratie op de Maasvlakte.
MAGPIE is een project van de Europese Unie om Europese havens efficiënter en duurzamer te maken. Het project is erg breed, maar een deel richt zich ook op het wegtransport. Er werken zo’n 45 bedrijven samen, waaronder DAF en Volvo. Onlangs was bij APM Terminals op de Maasvlakte in Rotterdam de eerste fysieke demonstratie van MAGPIE. Een elektrische DAF reed volledig autonoom naar een laadpaal, die automatisch aangesloten werd.
LEUKER MAKEN
Veel chauffeurs zien helemaal niks in autonoom rijdende vrachtwagens. Bij MAGPIE gaat het echter totaal niet over het vervangen van chauffeurs. Sterker nog: MAGPIE wil het werk van chauffeurs juist aantrekkelijker maken. Vanwege het grote tekort aan chauffeurs moeten zij ingezet worden voor wat ze het beste kunnen: met een vrachtwagen door het verkeer rijden. Andere zaken, zoals manoeuvreren op een terrein en de accu’s opladen, zouden zonder chauffeur uitgevoerd moeten worden.
Het idee is al even simpel als aantrekkelijk: een chauffeur komt terug na een dag werken en parkeert zijn elektrische vrachtwagen op het terrein. Zonder zich verder nog ergens druk over te maken, gaat hij naar huis. De vrachtwagen rijdt vervolgens geheel zelfstandig naar een laadpaal. Daar gaat automatisch de stekker erin. Nadat de vrachtwagen volledig opgeladen is, parkeert hij zichzelf weer. De volgende ochtend komt de chauffeur weer naar zijn werk en kan direct op pad met een volledig opgeladen vrachtwagen. Dat klinkt best aantrekkelijk, toch?

VIRTUELE PUNTEN
Tijdens de demonstratie liet het projectteam zien dat de technologie al bestaat en werkt. Het grote voordeel van dit project is dat het bedoeld is voor afgesloten terreinen. Daarom was de demonstratie ook op de parkeerplaats bij de APM Terminal. Om deze techniek toe te passen op de openbare weg, moeten aan vele regels voldaan worden. Door zich te richten op afgesloten terreinen, is het testen van de nieuwe techniek veel eenvoudiger, waardoor het beter gemaakt kan worden.
Bij het autonoom rijden werken drie bedrijven samen. TNO levert de routeplanner, die bepaalt waar de vrachtwagen heen moet. Dit noemt men de missie. Software van Fraunhofer bepaalt vervolgens het pad waarmee de vrachtwagen naar het eindpunt gaat komen. Dit is een serie van virtuele punten, of checkpoints, die de vrachtwagen moet halen. Als laatste zorgt DAF ervoor dat de vrachtwagen zelfstandig naar die punten rijdt.
GROEN-BLAUWE LAMPEN
Het zien rijden van een autonome vrachtwagen is al een bijzonder gezicht, maar wij mochten tijdens de demonstratie ook meerijden in de cabine. Dat is helemaal bijzonder. Er zat wel een veiligheids chauffeur achter het stuur, maar deze deed eigenlijk niks. De vrachtwagen gaf zelf gas en remde. Bovendien draaide het stuur als vanzelf. Dit ging nog vrij schokkerig, maar de trekker met oplegger legde het rondje om de parkeerplaats elke keer zonder problemen af.
Tijdens het autonoom rijden voerde de DAF groen-blauwe verlichting, zowel voor als achter. Internationaal is afgesproken dat deze kleur betekent dat een computer de auto bestuurt. Op die manier hoef je niet te schrikken als de bestuurder een boek leest tijdens het rijden. Ook weet je dat het voertuig anders reageert. Beter, zo zeggen ze bij MAGPIE: een computer reageert altijd op dezelfde manier. Het rijden is hierdoor veel voorspelbaarder dan bij een gewone chauffeur.

HANDSFREE
De autonome DAF parkeert zichzelf automatisch naast een laadpaal. Dit doet hij op 5 centimeter nauwkeurig. Het idee is dat het opladen geheel zonder hulp gebeurt: zogenaamd ‘hands free charging’. Dat is best nog wel lastig, zo bleek in het project. Want hoe krijg je bijvoorbeeld het laadklepje open? Hiervoor moest DAF een automatisch klepje bouwen op de XD. Deze gaat open als de vrachtwagen draadloos meldt dat hij is aangekomen bij de laadpaal.
Vervolgens beweegt de stekker geheel automatisch naar de laadklep. De standaard laadpaal, in dit geval geleverd door PACCAR, is hiervoor voorzien van een soort robotarm, die ontwikkeld is door het Nederlandse Rocsys. Hij kan alle kanten op bewegen en zelfs de stekker in een hoek aansluiten. Door middel van een camera weet de arm precies waar de laadopening zich bevindt. Zonder moeite gaat de stekker erin.
GROTE TOEKOMST
Als de vrachtwagen volledig is opgeladen, gaat de stekker er automatisch weer uit. De vrachtwagen krijgt een nieuwe missie naar een parkeerplaats. Daar rijdt hij dan geheel zelf heen. Het project is zeker niet bedoeld om het werk van een chauffeur in te pikken, verzekert Jaco van Meijeren van TNO ons. “Met autonoom rijden kunnen we de lange laadtijden van elektrische vrachtwagens ondervangen”, vertelt hij. “Terwijl de vrachtwagen aan het laden is, kan de chauffeur iets anders doen.”
“Mensen blijven altijd betrokken in het proces”, vertelt Guus Arts, Project Manager Advanced Technology bij DAF. Hij ziet een grote toekomst voor deze technologie. Door deze innovatie te integreren in de logistiek van haven- en transportbedrijven, wordt een deel van het proces duurzamer en efficiënter. Bovendien is het een oplossing voor het chauffeurstekort, waardoor chauffeurs het leuke werk kunnen blijven doen. Arts is blij dat de demonstratie zonder problemen is verlopen. Hij zegt: “Wat wij hier hebben laten zien, is niet te koop.”


Tekst, foto’s & video: Maarten van der Westen