BIGtruck Reportage

Weeda's Iveco is helemaal terug!

BIGtruck Reportage

Headerblok overlay desktop

BIGtruck Reportage

Headerblok overlay mobile

De meest spectaculaire Iveco van Nederland is terug. Vorig jaar was de Iveco S-Way met het thema La Casa de Papel nog betrokken bij een ongeval in België maar gelukkig kon de truck opnieuw opgebouwd en gespoten worden, waardoor deze nu al beroemde truck terug is, luider dan ooit zelfs!

De opvallende trucks van Weeda zijn bekende verschijningen op de weg, en op truckshows. Het transportbedrijf uit Klundert koos deze keer voor een Iveco S-WAY 6x2-voorloopastrekker met 570 pk. Die as-configuratie is nodig vanwege de aslasten in het containerwerk, dat een groot deel van de werkzaamheden bij Weeda uitmaakt. De trekker werd vervolgens naar Sjaak Kentie gestuurd om het chassis dicht te bouwen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is, want dit is de eerste Iveco die zo'n complete metamorfose onderging. Het chassis werd dichtgemaakt met stalen platen aan de zijkant en een volledige traanplaat bovenop die zelfs tussen de twee achterschermen doorloopt. Aan de achterzijde kwam een Deense bumper met bloklampen en een handige extra opbergkist. Twee LED-bars links en rechts geven voldoende licht bij het manoeuvreren. Een mooi staaltje vakmanschap is het rek waaraan de verticale uitlaten zijn gemonteerd. Dat is namelijk gemaakt in de vorm van de letter W, waartussen heel netjes de aansluitingen voor de slangen zijn aangebracht. Daarachter kwam een volledig gladde achterwand. Aan de voorkant monteerde Kentie een extra spoiler onder de bumper met vier verstralers. Verder werd de opbouw eigenlijk vrij rustig gehouden, met een lichtbak, twee luchthoorns, Michelin-poppen en toplampen.

Uitdaging

De specialisten van M&M Truck Design mochten zich vervolgens uitleven op het interieur. Daarbij werd echt alles aangepakt. Interieurdelen werden gespoten, schakelaars en panelen gedipt met houtmotief en de rest is voorzien van chic donkerbruin leer. Het moest vooral de sfeer hebben van een bruin café. In de achterwand werd in leer een wereldkaart aangebracht, met LED's bij de steden die de criminelen als naam gebruiken. Een waar huzarenstukje is het halfronde bovenste bed, dat is verplaatst naar boven de voorruit. Aan de onderzijde van het bed prijkt de naam van de serie, La Casa de Papel. Ook over het geluid valt niets te klagen, want op diverse plekken zitten flinke luidsprekers voor de favoriete muziek van de chauffeur. Het resultaat is indrukwekkend, want werkelijk niets werd onaangeroerd gelaten.

De crash

Vorig jaar raakte de truck, vlak na een verkiezing waarbij de Iveco in de prijzen viel, betrokken bij een ongeval in België. Chauffeur Jack van Gorsel: ,,Op een stuk verbindingsweg met twee banen kreeg een auto een stuk voor mij een klapband. Ik had geen zicht op hem, want tussen die bestuurder en mij zat nog een busje. Direct ging iedereen vol in de remmen. Tja, daar kun je in een vrachtwagen met veertig ton nooit tegenop remmen.” De beelden van de aanrijding gingen viraal, want alles was gefilmd door de dashcam van een collega die er achter reed. Het lokte veel reacties uit op allerlei social media kanalen maar Jack staat daar boven. ,,De toetsenbordhelden hadden allerlei wilde verhalen maar ik denk dat het vooral afgunst en jaloezie was wat ze dreef’’.

Nu nog opvallender!

Na de crash was het even afwachten wat de verzekering ging doen, maar al snel werd besloten de truck weer op te bouwen. MW Designs kreeg de taak om nieuwe onderdelen zodanig te spuiten dat alles er weer als één geheel uit ging zien. Vooral het dak was een uitdaging, want er zat een hele scheur in aan de linkerkant, net onder de ‘haken’ die er op gespoten zijn. Die konden wonderlijk genoeg bewaard blijven, en het resultaat van het schadeherstel is dan ook perfect. Om er voor te zorgen dat de truck nog meer opvalt in het verkeer, zodat anderen goed gewaarschuwd worden, werd het uitlaatsysteem nog even aangepast. Verder werd de Cursor 13 krachtbron nog wat gekieteld voor meer vermogen, en in combinatie met die pijpen voor een indrukwekkende sound!

Foto’s William Siben - The Showtruck Channel / Tekst Iep van der Meer

Vorige pagina

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!