BIGtruck Reportage

Een deugdelijk toilet in je cabine

Al sinds geruime tijd studeren chauffeurs, ex-chauffeurs en truckfabrikanten op de mogelijkheid van een deugdelijk toilet in de cabine. Het lijkt erop dat twee Nederlandse voormalige chauffeurs hier nu in geslaagd zijn. Het idee ontstond tijdens rit naar Berlijn. “Voor Hannover bedacht ik al bij welk tankstation ik even zou stoppen voor een toiletbezoek. Wat denk je? Alle remlichten aan, vollsperrung, tankwagen dwars over de snelweg. Zeven uur stil gestaan. Nou dan wil je wel het struikgewas in rennen!” Aan het woord is Herman Ribberink die samen met een compagnon al enkele jaren studeert op de mogelijkheid van een goed en deugdelijk toilet in de cabine.

Sterke behoefte

Dat is één voorbeeld, maar Ribberink beseft dat er sprake is van een grote behoefte onder het chauffeursgilde. “Transportbedrijven hebben chauffeurs die ’s nachts niet willen rijden omdat ze tijdens pauzes nergens terecht kunnen omdat alle toiletten dan dicht zitten. Daarnaast zijn er steeds meer vrouwen actief als chauffeur. Die voelen zich vaak onveilig en halen het niet in hun hoofd om ’s nachts even over de parking te gaan wandelen.”

Cassette

Uiteindelijk werd er een cassette bedacht in een stalen omhulsel dat onder het bed geschoven kan worden. Dat vereist wel dat er een tweede ‘bodem’ onder het bed moet worden gebouwd, zodat het toilet altijd veilig is weggestoken onder het bed. In noodgevallen, Ribberink benadrukt dat steeds, schuift de chauffeur het toilet uit. Dan doet hij of zij er een nieuwe plastic zak in waar chemicaliën in zitten. Na de boodschap wordt de zak hermetisch afgesloten en kan deze met een handig systeem gewoon in de afvalbak langs de weg gedeponeerd worden. Wat goed uitkomt is dat Ribberink behalve ex-chauffeur, ook een bekende is in de wereld van kunststoffen. “Dus lag het van meet af aan voor de hand dat deze vinding werd opgebouwd uit kunststoffen die recyclebaar en afbreekbaar zijn.” Met deze vinding is het probleem van geur en lekkage volgens de bedenkers opgelost en kan in de werkplaats de cabine te allen tijde probleemloos gekanteld worden. “We hebben met dit project doorgezet, want het is zoals proefchauffeur Henk Brink zegt: in een caravan en camper zit een toilet en in een plezierboot ook. Waarom dan niet in een vrachtwagen, die veel intensiever wordt ingezet en waar altijd mensen aan te pas komen?

Praktijktest

Chauffeur en eigenrijder Henk Brink uit Hardenberg heeft het trucktoilet onderweg getest. Hij is door Herman Ribberink bij de ontwikkeling betrokken. “In Nederland neemt het aantal plaatsen waar je ’s nachts kunt staan met je truck, steeds verder af. Dus als je een keer vanwege je rijtijden moet blijven staan, dan is dit een uitkomst natuurlijk. Het scheelt alles wanneer je weet dat je altijd kunt gaan, of wanneer je eerst ergens moet zoeken om te kùnnen gaan. Dat is psychisch nogal een verschil. Als noodvoorziening voldoet het prima.”

Wanneer te koop?

Ribberink en zijn team zeggen de laatste details nu in orde te brengen. “We hebben bij een aantal transportbedrijven een toilet in een truck laten inbouwen. Daar kwam nog wat feedback uit en daar zijn we nu mee bezig. We streven naar marktintroductie in het voorjaar en daarna werken we stap voor stap toe naar een hanteerbaar en efficiënt productieproces. Pas dan weten we ook meer over de prijs.”

Tim de Jong

Vorige pagina

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!

Volgende pagina