BIGTRUCK INFORMATIE

EERSTE VEILIGHEIDSTEST VOOR VRACHTWAGENS TOONT ENORME VERSCHILLEN

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Euro NCAP uitgebreid vrachtwagens getest op veiligheid. De verschillen bleken erg groot. Niet geheel onverwacht scoorde Volvo het best. Onderaan de lijst bungelde de Iveco S-Way, maar dat was nog het vorige model.

Euro NCAP werd in 1996 opgericht om de veiligheid van auto’s te verbeteren. Voor autobouwers is het behalen van het maximale aantal van vijf sterren heel belangrijk. NCAP staat voor het New Car Assessment Program, dus het testen van nieuwe modellen. Dankzij de meer dan 2.000 auto’s die door Euro NCAP zijn getest , zijn auto’s veel veiliger geworden. Naar schatting heeft dit zo’n 80.000 levens gered in Europa. Tot nu toe richtte Euro NCAP zich alleen op personenauto’s.

NIET MEEDOEN

Voor het eerst heeft Euro NCAP nu vrachtwagens aan de tand gevoeld. Ook deze konden een maximum van vijf sterren behalen. Euro NCAP selecteerde negen verschillende modellen, die volgens hen 95% van de grote vrachtwagens op de markt vertegenwoordigen. Dit zijn de DAF XF, Iveco S-Way, MAN TGX, Mercedes-Benz Actros L, Renault Trucks T, Scania R- en G-serie en de Volvo FM en FH Aero. Opvallende afwezige in dit lijstje is Ford, dat met de F-Max toch ook een aardig marktaandeel heeft in Europa.

Niet alle fabrikanten stelden een vrachtwagen ter beschikking aan Euro NCAP. Iveco, MAN en Mercedes-Benz wilden niet meedoen. Euro NCAP regelde echter op een andere manier een vrachtwagen met de nieuwste specificaties, zodat er toch getest kon worden. Tot verdriet van de fabrikanten, die meteen begonnen te klagen dat de gebruikte modellen niet representatief waren. Tsja, had je maar mee moeten doen.

De Iveco had zelfs moeite op tijd te stoppen voor de auto

Vol in de remmen, maar net niet raak

De Renault scoorde best behoorlijk

Dankzij het extra raam in de deur scoorde de DAF maximale punten op zicht

Je zou zeggen: die zie je aankomen

Ook met fietsers werd uitgebreid getest

Scania stuurde twee modellen naar Euro NCAP

De fietser overleefde de test gelukkig

De ADAS-systemen van Scania scoorden goed

Ook het dodehoek-systeem van Volvo scoorde maximaal

De veiligheidssystemen van MAN scoorden goed, het zicht minder

GEEN BOTSPROEVEN

Anders dan je zou verwachten, heeft Euro NCAP geen botsproeven uitgevoerd met de vrachtwagens. Als je dus benieuwd bent naar een filmpje van een Actros of een Scania die tegen een betonnen muur rijdt, dan moeten we je teleurstellen. Bij het onderzoek ging het om veiligheid in de brede zin. Er is getest in drie categorieën in wat Euro NCAP de ‘levensloop van een ongeluk’ noemt: het rijden, het voorkomen van een ongeluk en na het ongeluk.

Als eerste keek men naar de veiligheid tijdens het rijden. Denk hierbij aan het zicht uit de cabine, rijhulpsystemen en het monitoren van de chauffeur. In de tweede categorie keek Euro NCAP hoe goed een vrachtwagen was in het voorkomen van een ongeluk. Hier draaide het vooral om de ADAS-systemen. Als laatste onderzocht men of hulpverleners na een ongeluk goed een redding konden uitvoeren. Kan een chauffeur makkelijk bevrijd worden en is er voldoende informatie over het voertuig beschikbaar?

Je zou dit een beperkte test kunnen noemen. Er zijn immers niet echt ongelukken gesimuleerd, dus blijft het bij een beschouwing. Op basis van de tests kun je ook al wat resultaten voorspellen. De ontwikkelingen in rijhulp- en veiligheidssystemen gaan hard. Nieuwe modellen hebben nieuwere techniek aan boord en zouden dus beter moeten scoren. Toch geeft de test van Euro NCAP een interessant inzicht. Sinds deze zomer moet elke verkochte nieuwe vrachtwagen aan dezelfde veiligheidseisen voldoen. Alle geteste vrachtwagens waren van modeljaar 2025, uitgezonderd de Iveco en de Mercedes-Benz. Deze waren van 2024.

Euro NCAP weet hoe ze zulke proeven moeten aanpakken

Euro NCAP weet hoe ze zulke proeven moeten aanpakken

Zowel met auto's, fietsers en voetgangers werden tests gedaan

De Volvo scoorde hoog met het zicht uit het cabine

De veiligheidssystemen van MAN scoorden goed, het zicht minder

Dodehoek camera van de DAF

DAF Kerb view

DAF voetganger veiligheid

DRIE TOT VIJF STERREN

Zoals gezegd scoorde Volvo erg goed, met zowel de FM als de FH Aero. Deze twee modellen kregen als enige de maximumscore van vijf sterren. Euro NCAP roemde het zicht uit de cabine en de goed werkende veiligheidssystemen. Omdat de Volvo’s ook goed scoorden in stadse scenario’s kregen ze ook het CitySafe-certificaat. Ook DAF kreeg deze, met name vanwege zijn uitstekende zicht. Het kleine raampje in de deur van de XF hielp hierin mee. Op de DAF ontbrak echter een systeem dat ingrijpt als er iets of iemand naar de vrachtwagen rijdt. Hierdoor kwam de DAF XF niet verder dan drie sterren.

De MAN TGX kreeg ook drie sterren maar scoorde aanzienlijk slechter bij het veilig rijden. Dit kwam vooral door het mindere zicht uit de cabine. Hier scoorde de MAN nul punten. Het dodehoeksysteem werd erg goed beoordeeld, net zoals de digitale spiegels. De Mercedes-Benz Actros L scoorde overal gemiddeld en kreeg ook drie sterren. Volgens de Duitsers was echter een oud model gebruikt en zou de nieuwe beter scoren.

Bij Scania scoorde de G-serie met vier sterren beter dan de R-serie. Dit komt vooral door het betere zicht uit de lage cabine. Euro NCAP beoordeelde de veiligheidssystemen als goed, maar merkte wel op dat er veel alleen als optie wordt aangeboden. Renault deed met de T-serie goede zaken en mocht vier sterren mee naar Frankrijk nemen. Voor een groot deel heeft men dit te danken aan de veiligheidssystemen, die samen met zusje Volvo zijn ontwikkeld. Het scoorde niet hoog in het zicht uit de cabine en het beschermen van fietsers naar de vrachtwagen.

IVECO ONDERAAN

Het slechtst scoorde echter de Iveco S-Way, die het met slechts één ster aanzienlijk slechter deed dan de rest. De geteste vrachtwagen voldoet dan ook niet aan de meest recente GSR2-eisen: deze modellen komen pas eind van dit jaar. De Iveco liep dan ook wat ontwikkelingen achter, waardoor de uitkomst van de Euro NCAP-test niet best was. Het zicht uit de cabine was matig en een camerasysteem ontbrak. Ook een deel van de ondertussen verplichte ADAS-systemen zat er niet op. Het was dus een beetje appels met peren vergelijken omdat het niet om het nieuwste model ging, maar de score staat. Bij een volgende editie zal de Iveco beslist hogere ogen gooien.

In Europa bestaat zo’n 3% van al het verkeer uit zware vrachtwagens. Desondanks zijn ze verantwoordelijk voor 15% van alle dodelijke verkeersslachtoffers. Sterker nog, 11% van alle doden in het verkeer zijn bestuurder van een vrachtwagen. De veiligheid van vrachtwagens is dus erg belangrijk, niet alleen voor andere weggebruikers maar ook voor de chauffeurs zelf. Op de nu uitgevoerde test van Euro NCAP is best één en ander op te merken, maar het is een goed begin. Hopelijk zien we in de toekomst vaker dit soort tests met vrachtwagens.

VOLVO HAALDE DE MAXIMALE SCORE

Tekst: Maarten van der Westen

Foto's: Euro NCAP & anders


Vorige pagina


BIGtruck Column

Ontvang het laatste nieuws van BIGtruck in je mail!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volgende pagina


Op de bietenbrug