BIGtruck Evenementen


Scania 143 treffen in Ternaard

In deze barre tijden van Corona is er niet zoveel te beleven voor de truck enthousiastelingen. Evenementen zijn afgelast en gemeenten zijn bang om vergunningen te verlenen. Toch wisten René de Swart en Harry Waaksma een groep eigenaren van Scania 143 trucks te verzamelen voor de ‘Scania 143-er dag’ in het Friese Ternaard.

René de Swart kennen we van de prachtig gerestaureerde Scania 143 motorwagen en ook transportondernemer Harry Waaksma heeft zo’n legendarische V8. René: ,,Mijn truck staat bij Harry in de opslag en zo kregen we het idee van een bijeenkomst. Geen evenement, maar gewoon een groep kennissen met dezelfde passie voor de Scania 143. We wilden het om die reden ook niet te groot maken, maar met 25 trucks is het toch een mooie opkomst zo!’’

De trucks zijn allemaal van het model 143, maar dan wel in alle voorkomende vormen. Zo zien we Streamline modellen, maar ook de normale versie en zelfs torpedo’s. Een trekker die ons opvalt is de 143.450 van Dairy Top. Een schitterende sleepas-trekker die een dag eerder net bij Leo Bol uit de restauratie kwam. De auto is werkelijk in nieuwstaat, en misschien wel in betere conditie dan dat hij nieuw ooit was! Een hele eenvoudige 4x2 trekker is die van Remmers uit Muntendam. Afgezien van vier lampen op het dak, is dit ook zo’n trekker die er compleet nieuw bij staat. Zelfs het chassis en het interieur zijn origineel en in nieuwstaat. Beide zijn het unieke trucks. De één met al zijn kleuren en opsmuk en de andere juist door het hoge originaliteitsgehalte.

Maar er komt veel meer voorbij tijdens het rondje door Noord Friesland. Wat dacht je bijvoorbeeld van de fraaie 143H torpedo met Estepe-dak in de kleuren van Van der Bel Sloopwerken? Of de stoere blauw met gele 143 500 Streamline met de tekst ‘Stellendam’ op de zonneklep? Deze auto doet ons denken aan de bekende ASG-trucks uit Zweden. Tijdens de rondrit rijdt René de Swart voorop met zijn prachtige 143 met Estepe-dak. De rit ging door tal van dorpjes en door het fraaie landschap net achter de Waddendijk naar Lauwersoog waar de trucks bij elkaar kwamen bij een restaurant.

Iep van der Meer