BIGtruck Reportage


Hans Lubrecht: alles draait om het team

“Al die lampjes op die trucks zijn natuurlijk leuk, maar uiteindelijk is het helemaal niet belangrijk.” Het lijken vreemde woorden uit de mond van Hans Lubrecht: de Vlaardingse ondernemer verfraait de Rotterdamse haven immers al jaren met zijn wit-blauwe Scania’s. Toch staat Hans Lubrecht Transport voor meer dan alleen fraaie wagens.

De naam Lubrecht is al sinds 1898 een begrip in Vlaardingen en omgeving. Tegenwoordig vertegenwoordigt Hans Lubrecht Transport de familienaam. Het bedrijf vervoert containers van en naar de terminals met opvallende wit-blauwe vrachtwagens. “Onze familie is altijd Scania-fan geweest,” vertelt Hans. Toch is ook een Volvo in de kleuren van Hellmann onderdeel van de vloot. “We moesten snel een trekker hebben en Scania had niks staan. Volvo wel,” legt Hans bijna verontschuldigend uit. Chauffeur Arie is echter in de wolken met zijn Volvo en zou niets anders willen.

Passie

De vier wagens van het bedrijf zijn plaatjes om te zien. “Onze auto’s zijn onze passie. De chauffeurs wonen er praktisch in,” vertelt Hans Lubrecht. Mooie wagens zijn echter slechts een deel van het verhaal. Voor Hans moet alles in orde zijn, zowel voor chauffeurs als voor klanten. Daar horen ook eerlijke tarieven bij, net zoals op tijd salarissen betalen en altijd klaar staan voor de chauffeurs. Als er iets is, kunnen ze Hans Lubrecht en zijn vrouw Renate dag en nacht bellen.

Glas voor Japan

Iemand die dit kan bevestigen, is chauffeur Pieter van der Veer (36). Hij rijdt sinds drie jaar voor Hans Lubrecht Transport. Met Goerees accent vertelt Pieter: “ik heb even getwijfeld of ik de overstap zou wagen, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Hans is een moordvent. Hij zorgt heel goed voor zijn chauffeurs. Niks is te gek, als je je best maar doet. Als er iets is, dan kunnen we altijd bij hem en Renate terecht. Je moet Hans alleen geen baas noemen, want dat vindt hij niet tof.”

Roze container

Vanochtend heeft Pieter in alle vroegte een lege container opgehaald bij de terminal. Tot zijn grote verdriet is het een felroze ONE-container. Pieter moppert: “dat staat toch helemaal niet bij mijn auto.” Vandaag staat een mooie rit op het programma: we rijden van de Europoort naar Groningen om de container vol te laden met een lading glas bestemd voor Japan.

Opvallend

Als we Utrecht passeren, is het nog donker. “Na Utrecht rijd je in een heel andere wereld. Veel rustiger,” vertelt Pieter. Hij geniet van deze rit. Het werk bij Hans Lubrecht Transport bestaat uit veel korte ritten van en naar de containerterminals. Een rit naar Groningen voelt daarom als een uitje. Op het buitenland rijden hoeft niet van Pieter: hij is graag ’s avonds thuis bij zijn vrouw Chantal en tweejarig dochtertje Roos. “Op zaterdag gaat Roos vaak mee om de auto te wassen. Dat vindt ze helemaal geweldig.” De Scania Streamline van Pieter is een opvallende verschijning op de weg. Tegemoetkomende chauffeurs merken hem dan ook regelmatig op, waarna enthousiast geflits en groeten volgt. Pieter is trots op zijn wagen, die hij helemaal naar eigen wens heeft aangekleed. Ondanks dat de Scania al 6 jaar oud is, wil Pieter er nog niet vanaf. “Dit is de eerste auto die vervangen gaat worden, maar ik hoop dat hij nog even blijft.”

Lichtgewicht

Net voor Hoogeveen komen we in een grote file terecht. Er blijkt een ongeluk te zijn gebeurd: de weg is even helemaal dicht. Gelukkig kan Pieter de vertraging beperken door zijn halfuur rust te nemen bij een benzinestation. De planning heeft de klant al laten weten dat Pieter iets later is. “De dames op de planning houden goed rekening met iedereen en houden het werk afwisselend,” complimenteert Pieter. De dames doen de planning voor de vier eigen wagens en de negen vast charters die voor Hans Lubrecht Transport rijden. Redelijk op tijd arriveren we bij een glasfabriek in Winschoten. Bij de laaddoks werkt men aan de weg, waardoor de ruimte beperkt is. Pieter zet de oplegger met de lege container echter zonder problemen tegen het dok. De lading glas voor Japan gaat rap de container in en wordt goed klemgezet met luchtkussens. Een uurtje later kan Pieter de Scania weer de sporen teruggeven. De lading weegt slechts negen ton.

Ondergewaardeerd

De terugweg naar de Europoort verloopt dan ook voorspoedig. Mooi op tijd parkeert Pieter zijn Scania bij het kantoor van Hans Lubrecht Transport. Daar staat ook de Scania S520 van Hans Lubrecht zelf te stralen. Ook de nieuwste aanwinst van het bedrijf is gespoten in het bekende wit-blauw en is rijkelijk voorzien van lampjes en andere accessoires. Het kantoor van Hans Lubrecht Transport hangt vol met foto’s. Tussen de foto’s van het huidige wagenpark prijkt ook de Scania 113M Streamline waar het 27 jaar geleden mee begon. Ook de vrachtwagens van het bedrijf van zijn ouders en grootouders ontbreken niet. Het is een duidelijke boodschap. “Chauffeurs worden ondergewaardeerd. Met corona waren we eerst helden, maar daar is weinig meer van over,” zegt Hans. “Laten we eens trotser zijn op onze chauffeurs, en op de Rotterdamse haven.”

Respect

Hans Lubrecht en zijn vrouw Renate vormen samen met de chauffeurs en charters een hecht team. “Ik kan niks zonder die jongens, dus sfeer en respect zijn heel belangrijk. Ik ben meer collega dan baas. Sowieso ben ik liever buiten dan op kantoor,” lacht Hans. Dat de chauffeurs bij Hans Lubrecht eigenlijk meer een vriendenclub is, blijkt wel uit wat ze allemaal samen doen. Geregeld eten ze samen of hebben ze uitjes, al gooit corona roet in het eten. “Samen ontspannen is heel belangrijk. Zo smeed je met z’n allen een band,” zegt Hans. De chauffeurs staan dan ook altijd voor elkaar klaar als er iets moet gebeuren, ook privé. Ook klanten worden zoveel mogelijk ontzorgd, bijvoorbeeld door vaarschema’s en vrijstellingen in de gaten te houden. Renate glimlacht: “Soms geven we iets teveel service. Dat is ook niet goed, want mensen gaan eraan wennen.” Hans relativeert: “Uiteindelijk vervoeren we alleen maar containers van A naar B. Maar dit doen we met goed materieel en goede chauffeurs. We komen afspraken na. Wij zijn meer dan alleen Scania-freaks met een hoop lampjes op de auto. De klant moet zeggen: als wij een rit aan Hans Lubrecht geven, dan weten we dat het goed komt.”

Maarten van der Westen