DAF XF Super Space Cab


Nog altijd de ruimste?

Sinds de komst van de eerste DAF Super Space Cab in 1994, heeft het merk al heel wat cabinetesten gewonnen. Het is heel knap van DAF dat ook in 2021 de huidige generatie nog steeds erg populair onder chauffeurs is. Het succes is zelfs zo groot dat DAF de productie opschaalt en extra personeel aanneemt om de vraag bij te benen. En dat met een model dat in deze vorm al op de IAA van 2012 werd geïntroduceerd. Wij zijn benieuwd hoe de Super Space Cab zich kan meten met de veel later geïntroduceerde concurrenten. Is de DAF nog steeds de ruimste?

De DAF Super Space Cab zorgde in 1994 voor een ware revolutie. Geen ander merk bood een overtreffende trap van een hoog dak, en ook nog extra lengte. Ook na al die jaren is de DAF Super Space Cab nog steeds ruim, met veel opbergruimte en is er het door chauffeurs zeer gewaardeerde brede, dikke bed. De cabinevloer is weliswaar niet helemaal vlak, maar het grote voordeel daarvan is dat je maar drie instaptreden hoeft te beklimmen. Of die minimale motortunnel een nadeel is vragen we ons af, want je stapt tenslotte vaker in en uit dan dat je naar bed gaat.

Nog steeds aan de top

DAF heeft aan de huidige truckgeneratie veel succes beleefd.Toen DAF 33 jaar geleden met de 95 begon, was het het een na laatste merk in Europa qua marktaandeel. Moet je nu eens kijken. Qua verkopen behoort DAF tot de top, het merk is een begrip in het Europese wegvervoer. Het is een teken aan de wand dat sinds de Covid-crisis alle truckmerken afslanken en ontslagen doorvoeren terwijl DAF personeel zoekt. En dan moet het nieuwe model nog komen. Je zou bijna zeggen: waarom eigenlijk een nieuw model?

Digitalisering

Dat heeft alles te maken met nieuwe, meest digitale technieken. Deze DAF heeft geen digitaal dashboard en daarmee is het merk zo’n beetje de laatste in het veld. Zo’n dashboard is niet alleen handiger en beter voor de chauffeur, het is ook nog goedkoper om te maken. Ook een systeem dat assisteert bij de besturing heeft DAF niet. Waar andere merken een elektrisch bekrachtigde stuurpomp toepassen, doet DAF dat nu nog niet, en dat merk je ook door het relatief zware sturen als je moet manoeuvreren.

Beperkte optielijst

Ook opties als een draaibare bijrijdersstoel of een geïntegreerde standairco kun je bij DAF nog niet aanvinken. Pluspunten zijn wel de heerlijke matras en de eenvoudige instelling van de standkachel, de grote opbergruimte en forse koelkast. DAF gebruikt bovendien leuke kleurstellingen die niet misstaan in een personenauto uit de duurdere klasse. Onze collega die in de DAF sliep, hoorde je de volgende ochtend nergens over klagen. Op de motortunnel was voldoende bewegingsruimte om je om te kleden en met de gordijnen dicht is de DAF een gezellige en bijzonder functionele slaapkamer.

Doorontwikkelde cabine

Sta je overdag te pauzeren, dan klap je de flinke tafel uit waaraan je kunt werken of lunchen. Wie met een DAF voor komt rijden, weet zeker dat hij in een van de best doorontwikkelde cabines rijdt. Zo ver, dat er zelfs een stofzuiger beschikbaar is. Al sinds de introductie van de DAF 95 heeft DAF een koppositie waar het gaat om ruimte en opbergruimte, zeker met de huidige Super Space Cab. Dit is een cabine die hoge ogen scoort waar het op rusten aan komt. Aan alles komt een eind, en hoewel de DAF XF in zijn huidige gedaante al lang mee gaat, is het moment nu toch echt aangebroken om met iets compleet nieuws te komen.

Pluspunten

+ Grote binnenruimte

+ Topklasse bed

+ Drie instaptreden

Minpunten

- Grotendeels analoog dashboard - Tweede scherm aan de kleine kant - Verwarmingsknop zit te laag

Wil je graag alle testresultaten zien?

Van onze Cabinetest hebben we naast dit verslag, ook nog de cijfers van alle door ons geteste modellen in een handige PDF gezet. Dodehoekgegevens, afmetingen van de cabine en opbergruimtes staan allemaal in deze factsheets beschreven. Deze kun je voor helemaal niks in je mail ontvangen als je je inschrijft op onze nieuwsbrief. Klik dus op de knop hieronder, en krijg direct de factsheets in je mail!

Deel deze pagina