BIGtruck Reportage


Aangepaste Scania voor Noorse chauffeur

De Noorse chauffeur Bjørn Erik Bergan kreeg twee jaar geleden een bedrijfsongeval waardoor hij verlamd raakte. Hij wilde iets repareren op het dak van zijn trailer waarna hij naar beneden viel. Daarbij kwam hij zodanig ongelukkig terecht dat hij een dwarslaesie opliep. Dat leek het einde van de chauffeurs carrière van de 26 jarige Noor, maar daar legde hij zich niet bij neer.

Na het ongeval wordt Bjørn Erik wakker in het ziekenhuis en hij herinnert zich niks van het ongeluk. ,,Toen ik wakker werd vertelden de dokters dat ik breuken in mijn rug, schedel, schouder en meerdere ribben had maar ik had geen idee hoe dat kwam’’. Het zorgde ervoor dat er een lange periode van herstel overheen ging voordat de jonge chauffeur kon beginnen aan de revalidatie. Wel was meteen duidelijk dat hij vanaf zijn middel verlamd was.

Aangepaste truck

Kan niet bestaat niet en door pure wilskracht en uiteraard de nodige revalidatie slaagde de stoere Noor erin om vanuit een rolstoel toch weer te kunnen functioneren. De volgende stap was om zijn wens waar te maken, namelijk weer rijden op de vrachtwagen. Dat leek onmogelijk, maar in een gesprek met zijn werkgever, Asbjørn Næss Transport As, werd er besloten te investeren in een nieuwe, aangepaste truck voor Bjørn Erik. Naar goed Noors gebruik werd er geen genoegen genomen met minder dan een Scania R580 V8 sleepas trekker. De jonge chauffeur was natuurlijk bijzonder in zijn nopjes met deze positieve houding van zijn werkgever: ,,Ik wilde zo snel mogelijk weer rijden, al leek dat onmogelijk. Ik wilde gewoon dat alles weer net zo was als voor het ongeluk, behalve dan dat ik in een rolstoel zit. Tijdens het overleg met mijn werkgever bleek dat er heel veel mogelijk was, en het resultaat is dat ik nu gewoon weer mijn werk kan doen!’’

Remmen en gas met de hand

De nieuw aangeschafte Scania R580 Highline 6x2 trekker werd zodanig aangepast dat Bjørn Erik zelfstandig zijn werk kan doen. In de cabine is ruimte gemaakt om de rolstoel op te bergen en de bijrijders stoel maakte plaats voor een vlakke vloer. Na een druk op de knop van de afstandsbediening opent de deur aan de bijrijderskant elektrisch waarna er een hijsinstallatie naar buiten komt. Bjørn Erik kan daarmee compleet met rolstoel naar binnen, waarna hij zichzelf in de chauffeursstoel hijst. Door middel van een grote handle, rechts van de stoel kan hij met de hand alles doen wat normaal met de voeten gedaan wordt, namelijk remmen en gasgeven.

Compleet nieuw span

,,De meeste mensen begrijpen niet hoe het kan, maar ik kan gewoon rijden met deze truck. Het rijdt niet eens heel anders dan vroeger en ik kan dankzij de aanpassingen gewoon mijn werk weer doen. Dat was ook wat ik altijd voor ogen had, al durfde ik eigenlijk niet te geloven dat het ook echt kon. Achter de nieuwe Scania trekker komt nog een nieuw aangeschafte oplegger waarbij rekening is gehouden met de mogelijkheden die Bjørn Erik heeft om zelf te laden en te lossen. Zo wordt de oplegger niet volgens goed Noors gebruik uitgerust met zijdeuren maar met een hydraulisch te openen zijwand uit één stuk. In de video zie je een interview met Bjørn Erik en zijn baas, Gunnar Moe Næss over de aanpassingen, met beelden van hoe de chauffeur nu zijn werk weer kan doen.

Iep van der Meer