REPORTAGE

REPORTAGE

Wendy van Baak: Doe mij maar een vloer

Wendy van Baak: Doe mij maar een vloer

Wendy van Baak rijdt al 16 jaar op de vrachtwagen en in die tijd reed ze met kippers, tankwagens en zeilentrailers, maar het liefst rijdt ze met ‘een vloer’. Daarmee bedoelt ze een Walking floor trailer, en dat is precies wat ze doet bij Aalderson Afvalverwerking en Containerverhuur in Enschede. Meestal is ze de hele week onderweg in Nederland, maar BIGtruck reed een dagje mee ‘rond de kerk’ in haar indrukwekkende Scania S520.

Wendy was eigenlijk helemaal niet voorbestemd om chauffeur te worden, en zat haar ook niet echt in de genen. ,,Eigenlijk ging ik in de richting van economie maar toen ik amper zeventien was had ik dat helemaal gehad. Mijn broertje wilde toen graag chauffeur worden en toen dacht ik hé, misschien is dat wat voor mij! Ik ben heb toen eerst in de distributie gewerkt bij verschillende bedrijven, waarna ik bij Handex in Maurik op een Walking Floor trailer kwam te rijden. Dat vond ik echt leuk werk, en na tussendoor nog een tijdje op een tankwagen gereden te hebben kon ik twee jaar geleden hier aan de slag bij Aalderson in Enschede. Echt een mooi klein bedrijf waar ik helemaal mijn draai gevonden heb’’.

“Het blijft een opvallend gezicht, zo’n charmante dame op een truck.”

Hele week van huis

,,Normaal bestaat mijn werkweek uit ritten door Nederland. Meestal begin ik in Enschede met laden, om dan in het Rotterdamse te lossen. Vervolgens laad ik daar dan weer voor Friesland, waar ik weer lading meeneem voor Twente. Daarbij slaap ik de hele week onderweg, want op die manier kan ik het meeste uit de uren halen’’. De lading die Wendy vervoert valt steevast onder de categorie afval. Dat varieert van bouw- en sloopafval tot restpartijen bij bedrijven en, zoals vandaag restafval. ,,Deze week is het wat rustiger en bovendien ligt ons eigen depot hier in Enschede behoorlijk vol. Ik rij deze week dan ook vooral tussen ons eigen depot en de vulverbranding Twence. Dat zijn korte ritjes maar het is wel gezellig werk eigenlijk. Je komt de hele dag de zelfde chauffeurs tegen namelijk’’.

Blondine als reclame

De Scania is de enige S- serie van Aalderson. De rest van de vloot bestaat uit Scania’s van het R- model, maar wel steevast met een V8 als krachtbron. ,,Dit is ook de enige trekker met een walking floor trailer. Verder is er nog een trekker met een kippertrailer en zijn er een aantal combinaties met een afzetsystem. Ook hebben een paar trucks met een portaalarm systeem.’’ Wendy rijdt de Kraker trailer achteruit binnen het bereik van de kraan waarna ze het spatzeil uitrolt. Dat bedekt de hele zijkant van de oplegger tegen vuil. ,,Als je dat niet doet dan wordt het een bende maar de trailer ziet er na twee jaar nog netjes uit, vind je niet?’’ Wij kunnen dat alleen maar beamen. De oplegger is voorzien van een grote foto van een fraaie blondine die een afvalbak vast houdt. ,,Iedereen vraagt altijd waarom ik daar niet zelf op sta, maar deze oplegger reed hier al voordat ik hier twee jaar geleden kwam werken. Ik vind het wel grappig, die dame op de trailer. Ze kijkt altijd lekker vrolijk de wereld in’’.

Kicken

Nadat de oplegger is volgestort met restafval rolt Wendy het spatzeil op. Nadat ze laarzen heeft aangetrokken loopt ze over de lading heen met een groot mes. Grote stukken plastic die over de rand hangen worden afgesneden en rechtopstaande stukken worden neergelegd. Vervolgens wordt de lading afgedekt met een rolzeil voordat we vertrekken. De Scania klinkt lekker en Wendy geniet van de harde klappen van de V8. ,,Kicken toch? Ik vind dat echt gaaf zoals die auto klinkt. Als ik om vier uur s’morgens het dorp uit rijd probeer ik rustig aan te doen hoor, maar als niemand er last van heeft hoor ik hem graag!’’ De Scania loopt als een zonnetje en Wendy is behoorlijk in haar nopjes met haar vaste combinatie. ,,Het wordt na verloop van tijd normaal, maar ik realiseer me wel dat ik een auto heb waar menigeen jaloers op is. Alles aan de auto is door Aalderson zo besteld want zij willen dat alle trucks gelijk zijn in de vloot. Ik heb alleen geen bullbar, en dat hebben de andere Scania’s wel. Voor mij is de ruimte in de S-cabine ideaal, vooral omdat ik er de hele week in slaap’’.

Bekijk de video

Iep van der Meer

DEEL DIT ARTIKEL: