VINTAGE
VINTAGE
De truck van Rubber Duck rijdt nog altijd vooraan
De truck van Rubber Duck rijdt nog altijd vooraan
De film Convoy uit 1978 heeft heel wat harten van chauffeurs en liefhebbers gestolen. De film markeert het begin van de vrachtwagencultuur zoals we die nu ook nog kennen. Niet alleen is deze film na 42 jaar volgens velen nog steeds de beste vrachtwagenfilm ooit gemaakt, maar ook zijn boodschap is anno 2020 nog steeds relevant. Misschien is het daarom dat de originele Mack uit de film nog steeds rondrijdt.
Het produceren van de film Convoy was één groot drama. De film moest een comedy worden zoals de populaire film Smokey & the Bandit uit 1977. Voor de regie werd Sam Peckinpah gevraagd, een briljante maar aan lager wal geraakte regisseur. Peckinpah maakte vooral ingewikkelde, gewelddadige western-films maar hij accepteerde dat omdat hij geld nodig had. Het eerste wat hij deed, was het hele script herschrijven tot een drama waarin eenzame chauffeurs het als cowboys opnemen tegen de gevestigde orde.
Binnen twee weken liep het filmen achter op de planning en waren er dagelijks spanningen op de set. De aan drank en cocaïne verslaafde regisseur kwam soms dagen zijn trailer niet uit. Tijdens het filmen gebeurden meerdere ongelukken, die daarna verwerkt werden in de film. De hoofdrolspeler en muzikant Kris Kristofferson, die de Rubber Duck speelde, was soms weken niet aanwezig omdat hij met zijn band op tournee was.
“Hierdoor is de film Convoy na 42 jaar nog steeds actueel.”
Uiteindelijk kreeg de regisseur van de filmmaatschappij nog één week om de film af te maken. Peckinpah maakte van alle beelden een artistieke film van bijna vier uur lang. Dit was de laatste druppel voor de filmmaatschappij: Peckinpah werd ontslagen en de film werd ingekort tot minder dan twee uur. Peckinpah was woedend en weigerde de film als de zijne te erkennen. Ondanks al dit drama werd de film Convoy een succes in bioscopen over de hele wereld. Dankzij deze film en de andere vrachtwagenfilms van eind jaren ’70 waren chauffeurs ineens moderne cowboys. Menig passie voor vrachtwagens begon na het zien van deze films en dankzij de trotse chauffeurs in de films werd het aankleden van vrachtwagens een rage. Met films als Convoy begon het allemaal, en zelfs in Nederland reden ineens veel chauffeurs rond met een eend op hun truck. Want jazeker, ook de Holland Duck was geïnspireerd op de Rubber Duck.
Racisme als thema
Door zijn serieuze toon is Convoy anders dan andere vrachtwagenfilms. Sam Peckinpah heeft de film veranderd van een flauwe comedie in een moderne cowboy-film, waarbij de held, Rubber Duck, eigenlijk geen held wil zijn. Het konvooi begint als protest tegen de corrupte politie die chauffeurs als makkelijke prooi zien. Meer chauffeurs sluiten zich aan en maken duidelijk dat ze lijden onder de regels en het slechte imago. Hierdoor is de film Convoy na 42 jaar nog steeds actueel. Racistische agenten, die in Convoy een zwarte chauffeur te grazen nemen, zouden ook in 2020 tot hevige protesten leiden in Amerika. In Convoy steunen politici de chauffeurs alleen maar omdat het sympathie oplevert onder hun kiezers. Deze politici doen alleen loze beloftes. Dit fenomeen zie je nog steeds: tijdens de corona-crisis noemde iedereen chauffeurs de helden van de samenleving, maar de eerste echte veranderingen moeten we nog zien.
Veel van de problemen die chauffeurs in Amerika ervoeren in 1978, benoemd in Convoy, zijn ook vandaag de dag in Nederland nog aanwezig. Een overdaad aan regels, waardoor de politie en controle-instanties altijd wel iets hebben om je te pakken. Het slechte imago. De heldenrol die alleen wordt benoemd in tijden van crisis en daarna weer snel vergeten is. Het speelde in de film Convoy, en het speelt nog steeds.
Vijf Mack trucks gebruikt
Convoy is natuurlijk ook gewoon een film met geweldige vrachtwagens uit die tijd. Heel wat kinderen zijn gefascineerd geraakt door vrachtwagens na het zien van die stoere zwarte ‘Rubber Duck’ Mack RS 700. Tot de dag van vandaag kom je referenties naar de film tegen op moderne vrachtwagens. Er zijn niet veel films uit die tijd die nog zo tot de verbeelding spreken als Convoy. Dit merkt ook Anthony Fox (45) uit Amerika. Hij is namelijk de eigenaar van één van de originele vrachtwagens uit de film. Tijdens het filmen zijn er vijf zwarte Macks gebruikt voor de truck van Rubber Duck: twee gloednieuwe en drie gebruikte trucks. Twee raakten zwaar beschadigd tijdens het filmen, zoals degene die op het einde van de brug stort. Na het filmen kocht een transportbedrijf de overgebleven vrachtwagens. De twee beste Macks werden omgebouwd tot een kieper en een betonmixer en gingen dagelijks aan het werk. De rest ging naar de schroothoop.
Gerestaureerd
Zo’n 20 jaar geleden kwam Convoy-fanaat Dan Bruno (46) één van de vrachtwagens op het spoor. De betonmixer was in 1986 gekanteld en lag zwaar beschadigd in een steengroeve. Dan kocht de Mack en knapte hem weer helemaal op in originele staat zoals hij in de film reed. Ook de originele trailer werd gevonden en gerestaureerd. Ondertussen traceerde hij ook de andere vrachtwagen in Los Angeles. Omdat hij druk was met zijn transportbedrijf en hij nog meer hobby-vrachtwagens had, verkocht hij na een paar jaar beide trucks: de ongerestaureerde kieper ging naar liefhebbers in Canada en de gerestaureerde Mack kwam in handen van Anthony Fox.
Nog steeds vooraan
“Ik zie mezelf niet als eigenaar, maar meer als verzorger van de vrachtwagen,” zo vertelt Anthony Fox. ,,De Mack van Rubber Duck is eigenlijk van alle liefhebbers van de film”. Anthony bezoekt zo veel mogelijk evenementen met de Mack, zodat zo veel mensen ervan kunnen genieten. ,,We willen de truck behouden voor komende generaties. Het is een stuk geschiedenis. Deze truck komt uit een andere tijd, toen de vrachtwagens en chauffeurs nog een stuk stoerder waren,” aldus Anthony. Elk jaar rijdt Anthony Fox met zijn Mack mee met een groot konvooi in South Carolina om geld op te halen voor gehandicapte sporters. Vorig jaar reden er zo’n 200 vrachtwagens mee en werd op die manier 47.000 dollar opgehaald voor het goede doel. De ‘Rubber Duck’ Mack rijdt natuurlijk vooraan, als leider van het konvooi. Zo vervult de Mack uit de film Convoy na 42 jaar nog steeds zijn doel, als aanvoerder van een konvooi voor het goede doel. Hierbij inspireert hij na al die jaren nog steeds jong en oud en maakt hij mensen enthousiast over vrachtwagens en het leven als chauffeur. De film Convoy mag dan een ramp zijn geweest voor de producenten, maar voor vrachtwagenliefhebbers is hij tijdloos.