TRAILERNIEUWS

TRAILERNIEUWS

Nieuw van Broshuis: de PL2

Goedgekeurd door het Amerikaanse leger

Diepladerspecialist Broshuis heeft vorig jaar een grote order binnengehaald van het Amerikaanse leger. Na maandenlange testsessies door de Amerikanen bleek de Broshuis pendelas semi-dieplader als beste uit de bus te komen voor het transport van tanks tot 80 ton. Het gevolg was een reuzenorder van maar liefst 170 exemplaren, 1.360 aslijnen, 2.720 pendelassen. Voor Broshuis een absolute mijlpaal in de geschiedenis van het familiebedrijf.

De Amerikanen hadden Broshuis mede in het vizier doordat de semi-diepladers in kwestie ingezet gaan worden in Europa. Het is dus niet zo dat deze semi-dieplader in de VS aan de slag gaat. De oplegger die werd ontwikkeld voor het Amerikaanse leger stond model voor de nieuwe PL2 pendelas semi-dieplader van Broshuis. Dankzij de militaire order ontstond de benodigde schaalgrootte om de pendelassen in eigen huis te produceren. Daarvoor werd een miljoeneninvestering gedaan in computergestuurde snij- en lasrobots waardoor de kwaliteit continu gewaarborgd is. De nieuwe PL2 pendelas semi-dieplader is in feite de civiele uitvoering van de leger oplegger, maar dan enkel of dubbel uitschuifbaar. Dat betekent dat iedereen profiteert van de intensieve testen die het Amerikaanse leger heeft gedaan met deze trailers. “De opleggers zijn getest op zo’n intensieve wijze dat wij zelf onder de indruk waren. Ieder detail, tot aan een bindoog voor ladingzekering aan toe is in praktijk getest. Trailers werden gekanteld, in beladen toestand opgehesen en over zware testbanen gejaagd. Voor ons vormden de testen een bevestiging van onze kwaliteit, en die kwaliteit is gewaarborgd door onze manier van werken,’’ aldus Harold Vorsteveld, commercieel directeur bij Broshuis.

“15 procent lichter dan voorheen”

100-tonner

De nieuwe PL2 is een semi-dieplader die in verschillende uitvoeringen gebouwd wordt. Het topmodel is de 100-tonner op tien aslijnen. Daarvan staan er drie voor, onder de dolly. Dat deel blijft vlak achter de trekker in uitgeschoven toestand. De volgende zeven aslijnen sturen in uitgeschoven toestand mee. Ingeschoven moeten de voorste assen van dit deel echter tegensturen. Daarvoor heeft Broshuis een uitgekiend, maar eenvoudig te bedienen systeem ontwikkeld dat ook in beladen toestand bediend kan worden. Een andere handigheid is een knop die de schoteldruk aanpast op de trekker die ervoor staat. Door de knop in te drukken is de schoteldruk instelbaar. Het resterende gewicht wordt overgedragen op de drie aslijnen van de dolly. Hierdoor is het mogelijk om zowel met drie- als met vier-assige trekkers te werken.

Aanzienlijk lichter

De nieuwe PL2 pendelas semi-dieplader is ontwikkeld met de nieuwste computer analyse (FEM) technieken waardoor de constructie precies daar sterkte geeft waar dat nodig is. Dankzij de toepassing van hoogwaardige staalsoorten is de sterkte volgens Broshuis groter dan ooit tevoren terwijl het eigen gewicht afnam. “De uitvoering op 10 aslijnen weegt slechts 36,4 ton in dubbel uitschuifbare uitvoering, en dat is zo’n 15 procent lichter dan voorheen. Dat betekent dus rechtstreeks 15 procent meer laadvermogen”, aldus Vorsteveld. Door de toepassing van koppelbare oren past de PL2 semi-dieplader in een modulair systeem waardoor de inzetbaarheid groter is. Alle functies zijn volgens Broshuis op afstand te bedienen, inclusief het starten van de Hatz-motor voor het hydraulische systeem. Voor het aan- en afkoppelen van de nek en van losse modules is dat ideaal want daarmee is precies sturen mogelijk.

60 cm hoogteslag

Het grote voordeel van pendelassen is volgens Broshuis de toelating van 12 ton aslasten in Europa. Daar komt de eigenschap van de PL2 semi-dieplader bij van de grote hoogteslag van maar liefst 60 cm. In de laagste toestand bevind de laadvloer zich op 81 centimeter, in de hoogste stand is dat 141 centimeter. Verder is de pendelhoek volgens Broshuis groter dan ooit te voren met pendelassen door de compactere bouw van de pendelas zelf. Een ander voordeel van de PL2 pendelas is dat gieksleuven nu breder kunnen worden uitgevoerd.

Uitgebreid programma

Voor Broshuis betekent de nieuwe PL2 een uitbreiding van het leveringsprogramma. Naast doorgaande assen en de onafhankelijke SL2 wielophanging biedt Broshuis hiermee een uitgebreid programma voor de meest uiteenlopende toepassingen. De belangstelling voor de nieuwe PL2 pendelas semi-dieplader is volgens Broshuis groot, zowel in de zakelijke markt als bij defensie van meerdere landen. Zo leverde Broshuis naast de opleggers aan het Amerikaanse leger inmiddels ook aan de Deense krijgsmacht.

Bekijk de video

Iep van der Meer, Tim de Jong

DEEL DIT ARTIKEL: