Voorwoord BIGtruck nummer 4 - 2020

Voorwoord BIGtruck nummer 4 - 2020

Coronacrisis hakt er in

Wat begon als een ‘ver van ons bed show’ in een vreemd en exotisch land kwam toch razendsnel naar ons veilige en georganiseerde deel van de wereld. Het Coronavirus slaat op een verschrikkelijke manier om zich heen en hoewel menigeen nog steeds van mening is dat het om een ‘griepje’ gaat worden de gevolgen steeds meer duidelijk.

Hele bedrijfstakken zijn inmiddels stilgevallen en anderen staan op het punt om ook te sluiten. Het is nu even niet meer zo belangrijk of we nog nieuwe kleding, bankstellen of televisies kunnen kopen, alles draait nu om het indammen van de epidemie. Dat betekent dat levensmiddelen, medicijnen en veevoer van levensbelang zijn. Dat transport gaat dan ook gewoon door, en daarvoor zetten duizenden chauffeurs zich dagelijks in. Zonder die chauffeurs waren de supermarkten na de eerste ‘hamsterdagen’ al compleet leeg geweest. Nog nooit was er zoveel waardering voor beroepschauffeurs als juist nu en dat werd tijd ook!

Tegelijkertijd was de Coronacrisis reden om de cao onderhandelingen op te schorten. We hebben nu gewoon andere, nog belangrijkere dingen aan ons hoofd dan over de centjes praten. We hopen tegen beter weten in dat de heldendaden die nu verricht worden tot hogere lonen leiden. Tegen beter weten in, want we hebben het niet alleen over een gezondheidscrisis, maar ook over een financiële crisis waar we voorlopig nog niet uit zijn.

Overigens maakt deze crisis wel een hoop andere dingen duidelijk. Thuiswerken kan dus gewoon, net als videobellen en online presentaties. Het resultaat zie je op de wegen want file’s zijn ineens opgelost. Dat geldt overigens ook voor het CO2 probleem. De luchtvaart industrie zal de gevolgen als geen ander moeten dragen maar een positief punt van alle misère is dat we nu de tijd hebben om onze knopen eens goed te tellen. Is het echt nodig om alles in China te laten produceren? En om overal maar heen te vliegen voor een dagje uit of een citytrip? De Coronacrisis lijkt dan ook een gigantisch moment van bezinning te worden voor onze hedendaagse, compleet doorgedraaide maatschappij.

BIGtruck wenst iedereen die keihard meewerkt aan het draaiende houden van onze economie heel veel sterkte en wijsheid. Pas goed op jezelf want uiteindelijk telt er maar één ding en dat is je gezondheid.

’Keep on Truckin’

Namens team BIGtruck, Iep van der Meer