REPORTAGE

REPORTAGE

Afscheidsrit Noah4all Aad van Velzen

Noah4All zet zich in voor mensen in de transportsector en de familie daarvan met een terminale ziekte. Meestal raken mensen in die laatste fase van het leven geïsoleerd en Noah4All zet zich in voor die mensen om voor de laatste keer een speciale ervaring of een bijzondere dag te organiseren. Zo ook voor chauffeur Aad van Velzen. Hij kreeg onlangs een prachtig afscheid van zijn collega’s.

Als chauffeur ben je vergroeid met je werk. Je bent meer onderweg dan thuis. Hard werken voor een goed bestaan, voor je gezin. De weg is ook je thuis. Door weer en wind en bij zon en regen. Als je net als Aad je leven lang op de weg hebt gezeten heb je onderweg veel vrienden gemaakt. En dan komt dat bericht dat je wereld stil staat. Longkanker. Ziekenhuis in en uit. Aan bed gekluisterd. Er wordt van alles geprobeerd maar niets helpt...en dan krijg je van de artsen te horen dat je nog maar een aantal weken hebt te gaan.

Dat was de reden voor de dochter van Aad, Deborah, om stichting Noah4all in te schakelen voor een passend afscheid. En in de tijd van Corona is dat geen afscheid zoals dat anders zou gaan. Frank Bakker en zijn team hebben twee weken eerder al een soortgelijk afscheid georganiseerd waardoor het draaiboek volgens de regels van het RIVM kon worden gevolgd.

“met zichtbaar genot steekt Aad zijn armen omhoog om te zwaaien naar zijn makkers”

Bij ADO Den Haag

En zo staan we op zaterdagmorgen 25 april bij het ADO-stadion in Den Haag. Na het doorspreken van het draaiboek en het opwachten van alle chauffeurs, verplaatsen we ons naar de locatie langs en over de A4. Hier wordt Aad naar toe gebracht door stichting Ambulancewens. Samen met zijn familie krijgt hij een mooi plekje waar hij goed kan uitkijken op de colonne trucks die voor hem aankomt rijden. Luid toeterend en met de lichten seinend rijden de trucks voorbij. Fragiel maar toch met zichtbaar genot steekt Aad zijn armen omhoog om te zwaaien naar zijn makkers. Zijn werkgever en collega`s zijn in grote getalen verschenen en rijden 1 voor 1 voorbij. Tranen vloeien rijkelijk. En zichtbaar geniet Aad. Als de laatste trucks zijn gepasseerd, verhuizen wij naar het viaduct over de A4.

Indrukwekkend

Als Aad en zijn familie opnieuw in positie zijn gebracht komen de trucks opnieuw aanrijden vanaf Leiden richting Den Haag. Nu twee aan twee naast elkaar opnieuw met een hoop licht en geluidssignalen. De vaste trekker waarmee Aad reed voor zijn ziekte, rijdt kop aan kop naast de Scania van Frank met de Noah4all trailer. Gevolgd door bijna alle trekkers van Troost Transport Middelharnis. En een groot aantal vrienden van Aad die met hun eigen trekker zijn komen opdagen. Aad geniet zichtbaar van dit indrukwekkende schouwspel.

Een lach en een traan

Als de stoet voor de 2e maal is gepasseerd rijden we terug naar het ADO Stadion. Er is daar de mogelijkheid om rond te rijden met dit aantal vrachtwagens. Aad wordt uit de ambulance gehaald en met de brancard langs alle chauffeurs gereden om afscheid te nemen. Even nog een laatste groet, een anekdote, een praatje en het ophalen van herinneringen. En weer vloeien er tranen. Maar er wordt ook gelachen. Ik sta naast Peet Jansen, die is op komen dagen met zijn bekende Scania brandweerwagen, totdat Aad met de brancard wordt langsgereden. Peet: “Ik moet snel gaan zitten want Aad komt er al aan...is niets vreemds want het was vroeger al een gaander!!” Als een voor een de auto`s zijn afgegaan door Aad gaat hij terug met de ambulance naar huis. Hij is zichtbaar moe, maar ook dankbaar. Als de ambulance wegrijdt wordt er nog gezamenlijk geclaxonneerd. Een waar orkest voor Aad. En zo begint Aad aan zijn laatste rit, maar wel met een goed gevoel gesteund door familie, vrienden en collega`s.

Naast de chauffeurs die dit mogelijk maken is dit ook een taak voor de vrijwilligers die alles in goede banen leiden. Een bijzondere dag waar de saamhorigheid en de dankbaarheid heel groot is! Kort voor het verschijnen van deze BIGtruck is Aad van Velzen overleden, Veel sterkte toegewenst aan de familie van Aad.

Klik hier als je Noah4All wilt ondersteunen bij hun mooie werk!

image

Bekijk de video

Tekst en foto’s: Niels van Duijvenboden

DEEL DIT ARTIKEL: